Zeci de elevi de la 17 şcoli şi licee tehnologice din Bihor şi reprezentanţi ai 10 companii care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial Eurobusiness au participat, joi, la un târg de profil organizat la centrul comercial ERA Shopping Park.

La festivitatea de deschidere, inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Avram a explicat că târgul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în colaborare cu Primăria Oradea şi cu Eurobusiness Parc, subliniind necesitatea învăţământului tehnologic. "ISJ promovează învăţământul profesional în rândul absolvenţilor de clasa a noua, iar acest fapt se observă şi prin programul de şcolarizare pe anul 2013-2014, unde avem aprobate 31 de clase de învăţământ profesional. Cinci dintre aceste clase (care vor face practică în parcul industrial - n.r.) vor beneficia, pe lângă bursa oferită de Minister (200 de lei - n.r.) şi de o bursă oferită de angajatorii din Eurobusiness Parc (200 de lei n.r.)", a spus Avram.

Prezent la eveniment, şi primarul Ilie Bolojan a subliniat necesitatea întăririi acestui tip de învăţământ, anunţând că acest târg se va organiza în fiecare an în oraşul de pe Criş. Edilul a amintit că în ultimii ani foarte mulţi tineri au absolvit specializări în domenii care nu se mai acoperă în economia reală, chestiune care trebuie îndreptată. "Decât un şomer cu diplomă, mai bine un meseriaş într-o companie din Oradea", a spus Bolojan.

La eveniment a fost şi un reprezentant al companiei Emerson, Jonathan Mutch, senior director pe resurse umane, care s-a declarat încântat de oferta şcolilor. "Am un feeling foarte bun în legătură cu oraşul", a spus acesta, vizitând standurile liceenilor de la târg.

Aducând cu ei şi diplome şi trofee de prin concursuri, elevii s-au întrecut să demonstreze că la şcolile lor se învaţă meserie cu adevărat. Cel mai vizitat a fost standul elevilor de la specializarea Mecatronicp a Liceului Don Orione, care i-a cucerit pe vizitatori: un robot autonom cu senzori pe bază de lumină care urmăresc o linie. "Are aplicaţie în lumea reală, ca de exemplu în porturi, la transportul de marfă, sau în fabrici", a explicat coordonatorul elevilor, Costin Brînzaş.

Cele mai frumoase standuri au fost, la propriu, cele ale şcolii Ioan Bococi din Oradea şi cel al Şcoii Tehnologice nr. 1 din Dobreşti, unde mai multe eleve şi-au coafat şi fardat colegele, au croit haine şi le-au pus la dispoziţia vizitatorilor brioşe şi alte bucate preparate de ele.

La târg au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unor companii precum Comodi Prod, Shinheung Electronics, Bihore, Plexus sau Comau, pentru a le explica liceenilor ofertele lor de practică şi joburi, dar şi pentru a le răspunde eventualelor întrebări. Târgul se va desfăşura şi vineri, între orele 9 şi 13.