Școlile nu vor mai avea nevoie de acordul elevilor majori, al părinților sau al cadrelor didactice pentru a monta sisteme de supraveghere audio-video.

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni că legea va fi modificată în așa fel încât unitățile de învățământ să nu mai aibă nevoie de acest acord, cum se întâmplă în prezent.

Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea cazurilor de violență, în contextul în care recent au fost situații grave, precum cazul unui elev de la Școala Nicolae Titulescu din București, violat de două ori în toaleta unității de învățământ.

„În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în situațiile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar”, a declarat Deca luni, într-o conferință de presă.

Camerele vor putea fi instalate în sălile de clasă, pe holuri, în sălile de sport, cantine, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci, centre de informare sau în exteriorul unității de învățământ.

„Am încredere că, atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranţă, vor înţelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tuturor celor care sunt în preajma lor în unităţile de învăţământ. Însă aş dori să subliniez, aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor”, a mai spus Ligia Deca.

Înregistrările video nu vor putea fi folosite pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice, a precizat ministra, interdicție prevăzută explicit în lege.

„Şcolile au, în schimb, obligaţia de a pune la dispoziţia organelor de control şi organelor de cercetare penală înregistrările audio-video atunci când situaţia o impune (...) Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului unităţii de învăţământ de către părinţi sau de către reprezentanţi ai instituţiilor care au atribuţii privind soluţionarea cazurilor de violenţă”, a mai declarat ministra.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!