Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că şcolile nu vor mai depinde de rata de infectare din localitate, iar atunci când se va atinge pragul de 6 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, elevii nu vor merge automat acasă.

Astfel, deciziile de suspendare a prezenţei fizice într-o clasă sau într-o şcoală vor depinde de cazurile de Covid-19 confirmate. Potrivit reglementărilor în vigoare, cursurile unei clase sau grupe de grădiniţă se suspendă după confirmarea unei îmbolnăviri în rândul elevilor.

Când un cadru didactic se îmbolnăveşte, unitatea de învăţământ decide dacă este sau nu cazul să suspende cursurile, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a fost de-acord să elimine restricţia privind pragul îmbolnăvirilor. În plus, se va solicita introducerea pentru elevi a testelor non-invazive cu salivă, teste care până acum nu au fost omologate.

O hotărâre finală este aşteptată pentru vineri, ziua în care se decide scenariul în care va funcţiona, în săptămâna următoare, fiecare unitate de învăţământ. „Voi susține (această modificare - n.r.) în paralel cu amplificarea procesului de testare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunţat că îşi doreşte eliminarea restricţiilor şi în sectorul HoReCa, pentru persoanele vaccinate. Mai precis, indiferent de rata infectărilor, localurile şi restaurantele ar trebui să rămână deschise, însă doar pentru clienţii care prezintă un certificat „verde” Covid-19. Cîţu a precizat, însă, că o condiţie este ca şi angajaţii localurilor să fie vaccinaţi.