Aproximativ 50 de persoane, majoritatea prieteni ai revistei Familia, au asistat joi seară în Sala Mare a Primăriei, la conferinţa pe tema "Deficitul de prezent la români", susţinută de scriitorul Traian Ştef, care dealtfel şi-a şi adunat într-o antologie cu acelaşi titlu mai multe comentarii publicate anterior în revista de cultură orădeană, toate despre relaţia românilor cu prezentul.

Analiza prezentată de Ştef a pornit de la faptul că în societatea românească se face în permanenţă referire la trecut, iar politicienii promit mereu un "viitor luminos", dar nici cetăţenii şi nici liderii lor nu iau seama la prezent.

"Există în jurul nostru o mulţime de oameni care spun că era mai bine înainte, iar alţii ne promit mereu că o vom duce mai bine mâine. În acest fel, avem în permanenţă un deficit de prezent", a spus Ştef.

Potrivit acestuia, deficitul de prezent se datorează şi faptului că românii sunt incapabili să asimileze în mod organic cultura europeană şi că, în loc să copieze latura ei profundă, imită lucrurile mai simple, formele, ceea ce se vede la suprafaţă.

"De aceea nu evoluăm. Pentru că nu avem nici voinţa de a-i urma pe alţii care au fost în situaţia noastră, nici puterea de creaţie pentru un lucru nou", a concluzionat Traian Ştef.

Conferinţa a fost urmată de lansarea a două antologii de poezie, "Ceremoniile" lui Traian Ştef şi "Poeme" a lui Ioan Moldovan, publicate în seria "Opera Omnia" la Iaşi, seara fiind încheiată de cei doi autori prin lectura unor poeme.