Peste 1.000 de magistrați români au semnat o scrisoare deschisă pentru susținerea independenței justiției, intr-un moment in care "dezbaterile publice recente pun în grav pericol independența justiției și parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene".

„Toți procurorii și judecătorii, inclusiv cei care soluționează infracțiuni de corupție, trebuie să se bucure de independența și autonomia necesare pentru îndeplinirea funcțiilor lor și să nu fie supuși unor influențe incompatibile. Acestea se aplică și mecanismelor disciplinare, iar judecătorii și procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate”, arată documentul.

Semnatarii - judecători și procurori, magistrați asistenți și auditori de justiție - atrag atentia ca "în momentul actual, exprimărilor incoerente ale factorilor politici, într-o țară măcinată de o corupție endemică, li se adaugă numeroase acțiuni de manipulare a opiniei publice și atacuri fără precedent la adresa a numeroși judecători și procurori care instrumentează inclusiv cauze de mare corupție, dar și a celor mai importante instituții ale statului, cu rol de apărare și siguranță publică, cu precădere Direcția Națională Anticorupție".

Mai mult, însuși Ministrul Justiției „își permite să atace public pe toți procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție” şi „nesocotește faptul că, pe rolul Inspecției Judiciare, Consiliului Superior al Magistraturii ori, după caz, Înaltei Curți de Casație și Justiție există proceduri în derulare”.

Scrisoarea subliniază că fenomenul corupției reprezintă o amenințare serioasă pentru dezvoltare și stabilitate, are consecințe negative la toate nivelurile de guvernare și subminează încrederea publică în democrație. „Comisia Europeană a precizat repetat și clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracțiunilor de corupție sau provocările majore la adresa independenței și eficacității Direcției Naționale Anticorupție ar constitui un pas înapoi cât privește parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene”. De asemenea, atunci când, din anumite motive, funcția și rolul puterii judecătorești sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecințele ce decurg din aceasta, mai arată magistraţii.

Semnatarii condamnă inducerea, de către ministrul Justiţiei, a ideii unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar. „Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale Ministrului Justiției (între altele, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției) asupra judecătorilor și procurorilor din România, cu precădere a colegilor din Direcția Națională Anticorupție, subrogându-se autorităților judiciare cu atribuții constituționale în materie”, arată scrisoarea.

Documentul poartă şi semnătura a 23 magistraţi de la instanţele şi parchetele din Bihor. Aceştia sunt: Florentina Sandu, Corina Maria Florea, Ciprian Marius Morar, Carmen Miron, Iulia Casap, Natalia Gherman, Nicoleta Lucaciu, Oana Rugină (Judecătoria Oradea), Valentin Toduța, Florin Sas, Cristina Tisu, Radu Ioan Alba, Delia Sabău, Ramona Filip, Mircea Florin Munje (Parchetul Oradea), Mihaela Bulzan (DIICOT Oradea), Cristian Ardelean, Felicia Popovici, Ciprian Man (DNA Oradea), Radu Harja, Monica Popovici (Tribunalul Bihor), Ion Adrian Popovici (Parchetul Curţii de Apel Oradea), Laura Sovarschi (Parchetul Aleşd).