În timp ce BNR avertizează că inflaţia va ajunge la finalul anului la 5,6%, iar românii văd în magazine că alimentele se scumpesc, premierul Florin Cîţu pare desprins de realitate.

"Nu mănânc pâine"

Întrebat marţi, de jurnalişti, despre preţul unei franzele sau al unui litru de ulei, prim-ministrul a spus că nu ştie cât costă, deoarece... el nu mănâncă pâine. „Nu pot să spun. Nu mănânc pâine. Încerc să nu mănânc pâine”, a replicat Cîțu.

Declaraţia a fost rapid taxată de liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, care i-a recomandat premierului "să se trezească la realitate".

”Până la urmă, cred că e printre puținele dăți când Florin Cîțu e foarte sincer. Îl apreciez și îl respect pentru faptul că ne-a declarat public că nu e un consumator de pâine. În România, diete țin ăia care au bani foarte mulți și ăia care n-au bani și țin diete prin înfometare. Fac un apel la domnia sa, ar trebui să încerce să se trezească la realitate. E absolut incorect să inunzi piața cu discursuri triumfaliste. Ține-le pentru partidul tău, pentru electoratul tău, că ai alegeri în PNL. Atunci când ești premierul României, fii serios și responsabil și fii sincer!", a declarat Costin, citat de Antena 3.

Vin scumpiri!

Banca Naţională a României a majorat puternic prognoza privind inflaţia, arătând că a ajuns acum la 5%, iar până la finalul anului va fi de 5,6%. 

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că acum creșterile de prețuri din România sunt semnificativ mai mari decât prognoza anterioară. „Anticipațiile inflaționiste ale analiștilor bancari sunt rezonabile. În schimb, la nivelul operatorilor economici s-au repoziționat pe un palier superior. Au fost motive serioase: atât discursul public care a accentuat dificultățile, cât și datele care au venit de multe ori din exterior, despre creșterile de prețuri, mai ales din domeniul construcțiilor. Avem o scumpire a materiilor prime, cu impact direct în domeniul energiei electrice, a componentelor, cazul microcipurilor, dificultăți de aprovizionare, ruperi datorită pandemiei, scumpiri în transportul naval, avem și valul patru, o altă necunoscută și efecte ale schimbărilor climatice”, a detaliat Mugur Isărescu, vorbind despre cauzele scumpirilor din ultima perioadă, citat de news.ro.

Şeful BNR a precizat însă că România nu este singura în această situație, rata inflației mare și în Statele Unite, Ungaria sau Polonia, dar și în Germania, țara stabilității prețurilor.

Cîţu a comentat şi aceste declaraţii. „În primul rând, prețurile pe care le-a prezentat Banca Națională sau cifrele prezentate de BNR sunt o estimare pentru finalul anului. Nu suntem acolo. Vă aduc aminte că în 2018, rata inflației era de 5,4%, iar veniturile erau mult mai mici decât sunt astăzi. Veniturile au crescut și anul acesta cu 7%, parcă, și ele continuă să crească”, a spus premierul.

Anterior, premierul Florin Cîțu a spus că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. „Mai mult de 1% dintre angajați au peste 3.000 de euro net”, a declarat acesta. Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care câștigă salariul minim pe economie, Cîţu a zis că Guvernul creează oportunităţi pentru ei.