După ce Suedia și Danemarca au anunțat că gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care asigură legătura între Rusia și Europa, prezintă scurgeri serioase de gaze, Uniunea Europeană și NATO au anunțat că acestea sunt rezultate ale unor operațiuni de sabotaj, fără să acuze Rusia direct.

Totuși, în replică, oficialii de la Moscova au spus că acuzațiile sunt prostești.

Zona, prea periculoasă

Scurgerile de gaze au apărut în urma unor explozii care deocamdată sunt investigate de la distanță. Ministerul danez al Climei și Energiei a anunțat că nu este vorba doar de niște mici fisuri, ci de o gaură masivă. Zona este prea periculoasă pentru ca specialiștii să se apropie și să analizeze daunele, dar pare clar că, dacă pagubele sunt majore, conductele ar putea fi închise permanent.

Cele două gazoducte nu erau în uz, așa că specialiștii așteaptă să se golească metanul care era în ele. Potrivit site-ului europalibera.ro, Moscova a redus fluxul de gaz prin Nord Stream 1 în primele luni de război și a suspendat complet activitatea gazoductului începând din luna august. Prin Nord Stream 2 nu se trimisese nimic înainte de suspendarea activității în februarie, dar ambele gazoducte conțin gaz sub presiune.

Acuzații dure, dar fără nominalizare

Miercuri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aceste scurgeri sunt atribuite acte de sabotaj, mesaj pe care l-a transmis, pe Twitter, și președintele Consiliului European, Charles Michel. „Actele de sabotaj asupra Nord Stream par să fie o tentivă de a destabiliza și mai tare furnizarea de energie Uniunii Europene”, a scris el pe rețeaua de socializare, potrivit digi24.ro.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la rândul ei că privește evenimentul ca fiind sabotaj. Ea a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată.

În schimb, Ucraina arată direct cu degetul spre Rusia. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, a acuzat Moscova că a înscenat un atac terorist împotriva Uniunii Europene „pentru a destabiliza situația economică din Europa și a cauza panică odată cu venirea iernii”.

Rusia deplânge risipa

Așa cum era de așteptat, Kremlinul neagă că ar fi de vină.

„Era destul de previzibil” că unii vor pretinde că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a spus pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd”, a mai spus el, citat de site-ul stirileprotv.ro.

Potrivit lui Peskov, scurgerile care afectează gazoductele sunt „problematice” pentru Moscova, „pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”. „Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă”, a adăugat el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!