Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt.

Astfel, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihai Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor şi a tehnicii militare în Irak şi Afghanistan, precum şi pentru transportul din Irak spre Europa.

"Precizez: comandantul bazei este ofiţer român. Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă", a spus preşedintele.

În baza militară de la Deveselu vor fi dislocaţi 200 de militari americani, iar sistemul antirachetă este unul defensiv, nu ofensiv. "Este un sistem de apărare al teritoriului României şi Statelor Unite, de apărare împotriva rachetelor balistice", a mai spus Băsescu.

Prin acest sistem, a completat preşedintele, România şi-a atins un obiectiv important: cel de a-şi garanta securitatea pe termen lung. "Elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse", a precizat Traian Băsescu.

În final, preşedintele a mai spus că România nu are nevoie să ridice sistemul de alertă teroristă în urma uciderii liderului Osama ben Laden.