Din cauza unei organigrame neadaptate şi a lipsei de personal, angajaţii din Penitenciarul Oradea au efectuat circa 27.000 de ore suplimentare din 2016 încoace. Acum, aceştia s-au alăturat colegilor din toată ţara şi anunţă o serie de proteste care ar putea duce la "blocaje" în sistemul penitenciar.

Vor majorări şi colegi

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare a anunţat, marţi, că declanşează "acţiuni de protest pe termen nedeterminat" cerând - între altele - deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistem, modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute în sistem (de la 15.000 la 20.000) şi majorarea salariilor cu 15% similar celorlalte instituţii de apărare naţională.

Acţiunile pe care sindicaliştii le-au anunţat sunt refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând de la 1 august, fapt care "generează blocaje în activitate în maxim 10 zile", potrivit acestora. Angajaţii vor să arate, astfel, că, în acest moment, funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară, ea neputând fi asigurată de personalul existent în orele obişnuite de lucru.

Muncă în plus

De asemenea, sindicaliştii îşi exprimă nemulţumirea faţă de depăşirea plafonului anual de 180 de ore pe angajat stabilit pentru anul 2017. Membrii SNLP anunţă şi o serie de mitinguri care ar urma să aibă loc la sediul Ministerului Justiţiei, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi mitinguri "în cascadă" în toate unităţile din ţară.

Filiala locală a sindicatului se alătură acţiunilor anunţate la nivel naţional, principala nemulţumire a angajaţilor din Penitenciarul Oradea fiind lipsa de personal. "Din 2016 încoace s-au făcut peste 27.000 ore suplimentare de către cei 240 de angajaţi şi avem 5.600 de zile de concediu nefectuate", a precizat pentru BIHOREANUL Florin Silviu Ţirban, preşedintele filialei.

Mult prea puţini

La Oradea, şi organigrama este mult subdimensionată faţă de misiunile pe care le asigură gardienii de aici. "Avem 240 de angajaţi, iar cifra ideală previzionată pentru Penitenciarul Oradea este de 440. Acest număr de angajaţi n-a fost aprobat încă la nivel naţional", a mai adăugat Ţirban.

Sistemul este afectat, precizează acesta, şi de deciziile recente ale Guvernului. "Mâine se va da o Ordonanţă de Urgenţă care schimbă condiţiile de pensionare din sistemul penitenciar românesc, făcându-le mai restrictive. În acest context, la Oradea 13 colegi şi-au depus ieri (luni – n.r.) cereri pentru pensionare, 10 agenţi şi 3 ofiţeri. Deci nici 240 nu mai suntem", zice liderul sindical.

În ciuda activităţilor de protest anunţate, activitatea în Penitenciarul Oradea nu a fost deocamdată afectată. Rămâne de văzut dacă angajaţii vor bloca sau activitatea refuzând să efectueze ore suplimentare.

În ceea ce priveşte calendarul mitingurilor, acesta urmează să fie anunţat.