Meteorologii au emis două avertizări de vreme severă. Sunt anunțate averse în vestul și nord-vestul țării, precum și vijelii în mai multe județe, inclusiv în Bihor.
Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată va fi valabil de vineri, de la ora 19, până sâmbătă dimineața, la ora 10.
„În intervalul menționat, în vestul, nord-vestul și local în centrul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”, se arată în avertizarea emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
De asemenea, meteorologii ANM au emis un cod portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii care va fi valabil vineri, de la ora 20, până sâmbătă dimineața, la ora 04. „În Banat, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 80...100 km/h) și vijelii”, se arată în avertizare.
În paralel, vineri și sâmbătă, în România se vor înregistra temperaturi caniculare. „Disconfortul termic va fi ridicat astăzi (23 iunie) în toate zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele deluroase, iar sâmbătă (24 iunie) în sud și est, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade, și va fi caniculă, vineri (23 iunie) local în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, iar sâmbătă (24 iunie) în Câmpia Română și în Dobrogea continentală”, precizează ANM.
UPDATE:
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor, o atenționare hidrologică valabilă în perioada 23.06. ora 19:00 si 24.06.2023 ora 12:00, fenomenele vizate fiind scurgerile importante pe versanți, torenți si pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție Crișul Negru și Barcău.
În scopul prevenirii efectelor negative provocate de fenomenele meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
Pe timpul furtunii, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.