Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor şi-a făcut plan de acţiune special pentru luna decembrie, cea în care urmează marea sacrificare a porcilor pentru prepararea de bucate tradiţionale.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, DSVSA arată că măsurile pe care le va lua în această lună au în vedere „prevenirea practicilor frauduloase de punere în vânzare a unor alimente potențial dăunătoare consumatorilor”, dar și „prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) prin vânzarea ilegală a porcinelor vii sau prin transportul de carne provenită din sacrificarea porcinelor contaminate”, astfel că va derula “ample acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor în judeţul Bihor, cu accent pe două mari domenii de acțiune”.

Ţinta pe producători şi comercianţi

Un asemenea domeniu este comerţul cu produse alimentare caracteristice perioadei, urmând să vizeze unităţi de profil din Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi, „cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc) și de comercialzare a cărnii (carmangerii şi măcelării).

De asemenea, inspectorii DSVSA vor verifica şi agenţii economici care produc şi comercializează şi alte produse alimentare specifice perioadei (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, piețe agroalimetare etc), precum și unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri etc.) care intenționează să organizeze mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Toate târgurile sunt interzise

Pe de altă parte, DSVSA atenţionează că va urmări „mişcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, iar în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației”.

Pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, personalul DSVSA, cu sprijinul Poliţiei, va face controale în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, pentru verificarea mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu, obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de PPA. DSVSA atenţionează că „datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat”.

Recomandări pentru populaţie

De asemenea, DSVSA recomandă populaţiei „să acorde o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice” (carne, în special de porc, ouă, produse din carne, cozonaci, lapte și produse din lapte, pește etc), pentru a evita eventualele îmbolnăviri.

„În acest context, recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze alimente doar din unităţi autorizate sanitar veterinar, unităţi la nivelul cărora putem asigura controlul acestor alimente”, subliniază DSVSA.

De asemenea, bihorenii sunt rugaţi „să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine”, aceste sesizări putând fi făcute direct la sediul DSVSA Bihor, cât şi la circumscripţiile sanitar-veterinare din judeţ, telefonic la numerele 0259-266.141 şi 0800-826.787 sau prin e-mail, la adresele office@ansvsa.ro ori callcenter@ansvsa.ro.

DSVSA aminteşte că punerea în vânzare a cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar se sancţionează cu amenzi între 20.000 şi 40.000 lei.