Mai multe porţiuni ale unor drumuri judeţene au intrat sau urmează să intre în reparaţii. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe 50 de kilometri se va turna covor asfaltic. "Nu facem o peticire", a subliniat şeful CJ.

Lucrările sunt finanţate din bugetul Consiliului Judeţean, din banii alocaţi anul acesta pentru întreţinerea şi reparaţiile necesare pe drumurile judeţene.

"Prin buget am reuşit să împărţim banii astfel încât credem că prima dată 50 de kilometri de covor asfaltic nou se vor aşterne în aceste săptămâni în judeţul Bihor. În anii trecuţi, se aşterneau între 8 şi 12 kilometri, eu am verificat până în urmă cu 10 ani", a afirmat Pásztor în faţa jurnaliştilor.

Potrivit acestuia, cinci firme vor lucra în cele cinci zone ale judeţului. În zona Marghita, se fac asfaltări în Sâniob (lucrarea a fost terminată, fiind acoperit tot intravilanul localităţii), Tăuteu, Pădurea Neagră şi Balc.

În zona Beiuş se va lucra în localităţile Remetea, Meziad, Curăţele, Pocola şi Uileacu de Beiuş, în zona Oradea în Lăzăreni, Holod, Sânnicolau Român, Tileagd, Tilecuş, Ineu, Săcădat, în zona Aleşd în Chistag, Vadu Crişului, Bulz, Bratca şi Borod, iar în zona Salonta în Arpăşel, Ghiorac, Batăr, Holod, Căpâlna şi Salonta.

Investiţia va depăşi 9 milioane lei, lucrările urmând să fie finalizate pe 20 iulie. Potrivit directorului tehnic al CJ Bihor, Filip Cheşeli, un kilometru de asfalt costă în medie 180.000 lei fără TVA. "E vorba de asfalt pe o lăţime de 6 metri, cu o grosime de 4 centimetri. Unde e nevoie, se fac şi fundaţii sub covorul asfaltic", a spus Cheşeli.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi Adrian Merka, preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, au vorbit despre colaborarea avută în 2017, mai precis despre investiţiile care s-au realizat cu ajutorul fondurilor redirecţionate de CJ către comune cu populaţie slovacă.

În 2017 s-au investit 600.000 lei în proiecte propuse de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România. Banii nu provin însă din veniturile proprii ale CJ Bihor, ci din cotele defalcate pe care Guvernul le alocă consiliilor judeţene, iar acestea din urmă le redistribuie în funcţie de anumite criterii, pe comune şi proiecte.

Între investiţiile care au fost realizate sau a căror execuţie a avansat în 2017 se numără construirea unui teren sintetic de fotbal la Şinteu, repararea toaletelor la şcoala din Şerani şi construirea de toalete la Liceul Teoretic Josef Kozacek din Budoi.

În 2018, Uniunea slovacilor a cerut sprijin pentru continuarea unor proiecte şi demararea altora, iar Pásztor spune că li se vor aloca finanţări de circa 300.000 lei.