Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a lansat concursul privind atribuirea în custodie a mai multor arii protejate din ţară, printre care şi zece de pe teritoriul Bihorului.

Oficialii de la Bucureşti caută custode inclusiv pentru lacul şi pârâul Peţea, rezervaţie naturală aflată în pericol de dispariţie de câţiva ani. După cum se ştie, apa din lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai a secat, periclitând existenţa speciilor endemice de aici, nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal.

Custodele acestei arii a fost Muzeul Ţării Crişurilor, a cărui convenţie a expirat însă. Acum, Primăria Oradea s-a anunţat interesată de preluarea administrării rezervaţiei.

Celelalte arii protejate pentru care se caută custozi sunt: Ferice Plai şi Hoanca, Avenul Câmpeneasca cu Izbucul Boiu, Peştera Gălăşeni, Calcarele tortoniene de la Miheleu, Izvoarele mezotermale Răbăgani, Betfia, Câmpia Careiului, Câmpia Ierului şi Valea Cepelor, acestea trei din urmă aflându-se şi pe teritoriul judeţelor Satu Mare, respectiv Alba.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de APM Bihor, persoanele fizice şi juridice interesate de preluarea custodiei pot depune un dosar de candidatură în format hârtie şi suport electronic pentru fiecare poziţie din lista prezentată. Dosarele se depun la Bucureşti, la sediul ANPM, până cel târziu la data de 1 aprilie.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Viorel Lascu: "Dispariţia rezervaţiei Peţea pune sub semnul întrebării Băile 1 Mai şi Felix"