Orădeanca în vârstă de 52 de ani, rănită în accidentul grav petrecut vineri la Bicăcel, când un şofer beat a lovit-o cu autoutilitara şi apoi a fugit, este în stare foarte gravă şi are nevoie de ajutor.

"În urma accidentului de vineri, mama noastră, Tiponuţ Iuliana, are nevoie de sânge", a anunţat pe Facebook fiul victimei, Mihai Bogdan Tiponuţ.

Doritorii se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, str. Louis Pasteur nr. 30, indiferent de grupa sanguină pe care o au. Trebuie să precizeze, însă, că donează sânge pentru pacienta Tiponuţ Iuliana, internată la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă, etaj 3, a Spitalului Judeţean, medic curant dr. Prada.

Potrivit familiei, în prezent victima este intubată, ventilată mecanic, dar în stare stabilă. De asemenea, are un hematom la cap, nouă coaste fracturate, plămânul perforat, splina scoasă şi ambele picioare fracturate. Familia este optimistă că îşi va reveni.

Șoferul a fugit

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, accidentul s-a produs vineri, în jurul orei 17.20. Orădeanca se deplasa pe acostamentul drumului când un orădean de 46 de ani, conducând o autoutilitară pe DJ 768 în Bicăcel, a lovit-o în plin şi a proiectat-o în şanţ, după care a fugit, dar a fost prins 20 de minute mai târziu în Băile Felix.

Victima a fost preluată de un elicopter al SMURD şi dusă la Spitalul Judeţean, iar ulterior a fost internată la Terapie Intensivă.

În acelaşi timp, şoferul - care avea o alcoolemie de 1,36 mg/l alcool pur în aerul expirat - a fost arestat pentru 30 de zile, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.

Condiții pentru donarea de sânge

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Sangunine Oradea, persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să fie într-o stare bună (fizică, mintală) echilibrate și motivate de importanţa gestului donării de sânge (voluntare şi neremunerate).

Donatorii trebuie să aibă vârsta între 18 şi 60 de ani şi să aibă asupra lor cartea de identitate, cu menţiunea că persoanele peste 50 de ani trebuie să prezinte o adeverinţă de la medicul de familie care atestă că nu suferă de boli cronice şi neuropsihice.

Greutatea minimǎ, în cazul donatorilor, trebuie să fie de 50 de kg, atât la femei cât şi la bǎrbaţi, şi trebuie să nu fi consumat alcool ori grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, sǎ fie şcolarizat, să aibă un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ și sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare). Tensiunea sistolică trebuie să fie între 110 și 180 mmHg.

De asemenea, donatorii trebuie să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să fi trecut o lună de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii.

Femeile trebuie să nu fie însărcinate, sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual.

În dimineaţa de dinaintea donǎrii, doritorii pot să bea apă, cafea sau ceai (!este indicat sa veniti foarte bine HIDRATATI!), se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi, dar NU se fumează cel puţin două ore înainte şi după donare (medicii recomandǎ sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare).

Este important de ştiut că pe perioada donării Centrul de Transfuzie Sanguină pune la dispoziţia donatorilor de sânge 20 de locuri de parcare, aflate în spatele instituţiei.

Alte condiţii de donare se pot afla accesând site-ul proviataoradea.ro sau pagina de Facebook a Centrului de Transfuzii.