Doar jumătate dintre cei peste 5.000 de elevi din Bihor care au terminat anul trecut liceul au promovat Bacalaureatul, în condiţiile în care mai mult de 1.000 dintre absolvenţi nici măcar nu s-au înscris la examenul maturităţii! Scenariul eşecului se repetă an de an, semn că alegerea cursurilor unui liceu, fie el uman sau real, a fost pentru mulţi tineri o decizie neinspirată.

Ca să-i determine pe tineri să opteze pentru o clasă de şcoală profesională, Primăria Oradea a decis ca din toamnă să le ofere gratuit cazare şi masă, pe lângă cei 200 lei pe care elevii îi primesc de la Ministerul Educaţiei şi încă tot atât de la viitorii angajatori. Numai să vrea să înveţe o meserie!

Clase goale

Alina Silaghi, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.Învăţământul profesional a fost reînfiinţat de Ministerul Educaţiei în 2012, măsura dând speranţe companiilor care deja duceau lipsă de angajaţi calificaţi. Între timp, criza meseriaşilor s-a acutizat, iar învăţământul profesional aproape a eşuat! "Este o presiune mare din partea mediului privat pentru muncitori calificaţi", spune Alina Silaghi (foto), directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Tocmai din acest motiv, zece firme s-au asociat cu şcolile din oraş, pentru a înfiinţa aşa-numitele clase duale, în care elevii, când se înscriu, semnează şi un contract cu o companie care se obligă să-i angajeze la absolvire. În plus, viitorul angajator va oferi fiecărui elev şi o bursă lunară de 200 lei, care dublează bursa de acelaşi cuantum oferită de Ministerul Educaţiei pentru fiecare viitor meseriaş. În plus, firmele au investit şi în dotarea claselor cu aparatura şi echipamentele necesare.

Specializările profesionale disponibile în Oradea sunt diverse: de la bucătar, lucrător hotelier şi frizer la mecanic auto, tâmplar, sculer matriţer şi electronist. Clase similare există şi în judeţ: la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei sunt pregătiţi viitori mecanici auto, iar la Liceul Tehnologic Cadea vor funcţiona din toamnă două clase de sudori, tot în parteneriat cu companii private. Indiferent de specializarea aleasă, elevii nu vor trebui să-şi bată capul prea mult cu manualele.  Jumătate din cei trei ani de şcoală vor fi în stagii de practică, la firmele care abia aşteaptă să-i instruiască!

Reticenţi şi neinformaţi

directoarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, Daniela VîlceanuTotuşi, în cazurile fericite, clasele de profesională abia adună 15-20 de elevi, iar multe au atâţi cursanţi câţi pot fi număraţi pe degete. "În ultimele luni am străbătut tot judeţul pentru a ne prezenta oferta, am participat şi la şedinţe cu părinţii elevilor din clasele de-a VIII-a şi am constatat că orientarea familiei nu este deloc spre aceste clase", spune directoarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, Daniela Vîlceanu (foto).

Mulţi părinţi cred că este o ruşine ca odraslele lor să nu meargă la un liceu "normal", chiar dacă niciodată nu le-a plăcut şcoala. "Noi le-am explicat că urmarea şcolii profesionale nu exclude liceul. Dacă vor, după ce termină cursurile, pot face şi un liceu", spune Vîlceanu. În şcolile de la sate, directoarea a întâlnit, de asemenea, numeroşi părinţi care nici măcar nu ştiau de oportunităţile claselor duale.

Casă şi masă

Ce efect au avut vizitele la şcolile gimnaziale din judeţ se va vedea în curând. Pe 15 iunie se va da startul înscrierilor pentru învăţământul profesional, iar elevii pot opta pentru aceste clase indiferent că vor promova sau nu examenul de Evaluare Naţională.

În plus, tot pentru a-i atrage spre învăţământul profesional, Primăria le va oferi din toamnă, în premieră, noi beneficii: cazare la internatul Colegiului Traian Vuia şi trei mese pe zi la cantina şcolii. "Toate costurile vor fi suportate de Primăria Oradea. Tocmai de aceea, internatul este acum în renovare, va fi unul modern, cu camere cu patru paturi şi baie proprie", explică directoarea Vîlceanu.

Aşadar, elevii de la sate vor avea unde să stea şi ce să mănânce fără să plătească nimic, ba vor primi şi bani, numai să meargă la cursuri. Toate aceste avantaje au fost instituite tocmai pentru că în firme este nevoie urgentă de meseriaşi. Mai rămâne de văzut dacă sunt destui tineri care să nu fugă de muncă...