Fundaţia Comunitară Oradea a lansat un nou apel de proiecte care să fie finanţate prin Fondul Ştiinţescu, un program prin care se doreşte stimularea interesului pentru ştiinţe al elevilor din Bihor.

"Prin acest fond, Fundaţia Comunitară Oradea oferă oportunitatea educatorilor pasionaţi de ştiinţe să dezvolte şi să deruleze proiecte educaţionale creative şi inovatoare, bazate pe aplicaţii practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

La cea de-a patra ediţie, Fondul Ştiinţescu va finanţa cel puţin 10 iniţiative bihorene în valoare totală de 11.000 dolari. "Considerăm că apropierea tinerilor de lumea ştiinţei este un prim pas în a-i ajuta să înţeleagă utilitatea ei în viaţa de zi cu zi. Acest program le va trezi interesul pentru ştiinţe, le va dezvolta curiozitatea şi imaginaţia, influenţându-i în alegerea unei cariere în domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică)", precizează organizatorii.

"Când am aplicat pentru Fondul Ştiinţescu aveam conturată în minte ideea de bază, dar nu ştiam exact cum se scrie un proiect şi care sunt obligaţiile legale pe care le implică. Am avut plăcerea să descopăr că nu e deloc greu, mai ales că eram obişnuit ca elev să formulez idei şi să descriu modul lor de aplicare pentru a arăta altora cum văd eu lucrurile. Procedura de raportare este foarte uşoară. În principal este necesară dovedirea achiziţiilor prin facturi şi chitanţe, la fel se întâmplă şi în cazul prezentării activităţilor proiectului pentru care e suficient să ai câteva declaraţii de la participanţi şi imagini sugestive. Important e să faci lucrurile cât de bine poţi, birocraţia fiind minimă", spune Alexandru Slavoia, un elev de 16 ani, coordonator al proiectului "Gojdu STEM Club: Analiza apei râului Crişul Repede", care a primit, în 2018, o finanţare de 7.525 lei.

Toţi cei interesaţi de programul Fondul Ştiinţescu îşi pot înscrie proiectele până la data de 27 martie, ora 23:59, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pagina web a programului Fondul Ştiinţescu Oradea.