Miercuri, 8 iulie, Fundaţia Comunitară Oradea a lansat apelul de proiecte pentru programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi, prin care urmăreşte să susţină financiar atât oamenii cu iniţiativă care propun activităţi de îmbunătăţire a educaţiei, în sensul cel mai larg, sau de conştientizare a importanţei mediului înconjurător, cât şi capacitatea grupurilor şi organizaţiilor de a răspunde mai bine nevoilor comunităţii locale.

Prin acest program dorim ca proiectele propuse spre finanţare să ajute la activarea şi revitalizarea comunităţii orădene prin activităţi educaţionale non-formale cât mai diverse, destinate unei palete cât mai largi de beneficiari. Astfel, iniţiative precum ateliere de eco-şcoală, grădini urbane de legume, acţiuni de încurajare a implicării comunitare, animarea spaţiilor comunitare prin activităţi de învăţare, joacă şi multe alte idei pot deveni realitate în Oradea prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi.

În acest scop, Fundaţia Comunitară Oradea va aloca 35.000 euro pentru revitalizarea peisagistică şi dinamizarea Parcului "Libertăţii", iar 15.000 euro vor fi oferiţi sub formă de granturi pentru cel puţin 5 şi cel mult 10 proiecte, în urma unui concurs de proiecte.

Aplicanţii eligibili pentru concursul de proiecte sunt organizaţii neguvernamentale, instituţii de învăţământ şi grupuri de iniţiativă. Toţi cei interesaţi de program îşi pot înscrie proiectele până la data de 31 iulie 2020, prin completarea formularului disponibil pe pagina web a programului.

Programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi este o iniţiativă a Lidl România, în parteneriat cu Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi este implementat prin fundaţiile comunitare locale în Braşov, Buftea, Cluj, Oradea şi Vaslui prin competiţii similare de proiecte. Direcţiile de intervenţie locală ale programului au fost stabilite în urma dialogului cu administraţia locală şi alţi actori relevanţi din comunitate. 

Teodora Albiter
manager proiecte Fundația Comunitară Oradea