După ce în ultimul deceniu, posturile de inspector şcolar general din toată ţara au fost ocupate exclusiv prin numiri politice, Ministerul Educaţiei scoate acum la concurs toate aceste posturi, 42 în toată ţara.

Doritorii trebuie să-şi depună dosarele de candidatură în perioada 18-23 februarie 2015, la sediul inspectoratului şcolar pentru a cărui şefie candidează. "Orice doritor care îndeplineşte condiţiile îşi poate depune dosarul", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, actualul inspector şcolar general din Bihor, Nicolae Avram.

Avram a precizat şi că el va candida, în mod cert, însă nu ştie dacă va avea sau nu contracandidaţi.

Condiţii de şefi

Potrivit anunţului Ministerului, la concurs poate candida personalul didactic care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, precum calitatea de membru al corpului naţional de experţi în managementul educaţional, să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, şi să fie personal didactic titular într-o unitate de învăţământ şi să aibă gradul didactic I sau titlul ştiinţific de doctor.

Totodată, un candidat trebuie să aibă minim 8 ani vechime în învăţământul preuniversitar, din care cel puţin 5 ani în ultimul deceniu, să fi obţinut calificativul "foarte bine" în ultimii 5 ani şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii cinci ani. Totodată, candidatul trebuie să aibă recomandare vizând calităţile profesionale, manageriale şi morale din partea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ sau din partea consiliului de administraţiei al inspectoratului şcolar ori recomandarea senatului universităţii sau a organului de conducere în care candidatul îşi desfăşoară activitatea la data înscrierii la concurs.

Doritorii la şefia inspectoratelor şcolare nu trebuie să fi desfăşurat poliţie politică şi să nu fi fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală. În fine, candidaţii trebuie să fie apţi din punct de vedere medical şi să nu fi îndeplinit vârsta de pensionare.

Probele de concurs vor avea loc la Bucureşti, între 11 şi 20 martie.

În perioada următoare, Ministerul Educaţiei va scoate la concurs şi posturile de inspectori adjuncţi şi de inspectori şcolari. Totodată, se preconizează că până la finele anului şcolar vor fi organizate concursuri şi pentru directorii de unităţi de învăţământ.