Şcolile bihorene vor avea o conducere legitimă. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a scos la concurs 180 de posturi de directori de unităţi de învăţământ, respectiv 102 posturi de directori adjuncţi.

Practic, IŞJ Bihor organizează, în premieră, în baza metodologiei publicate săptămâna trecută de Ministerul Educaţiei, concursuri pentru ocuparea posturilor de şefi în toate şcolile şi grădiniţele din Bihor, dar şi în Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi în centrele şcolare de educaţie incluzivă.

Dascălii care vor să fie directori sau directori adjuncţi vor trebui să-şi depună dosarele online, încărcându-le pe o platformă ce va fi anume realizaată de Minister. Printre altele, candidaţii trebuie să fie titulari în învăţământ, să fi primit în ultimii 4 ani doar calificativul „foarte bine” şi să fie membri în corpul naţional de experţi în management educaţional. De asemenea, candidaţii trebuie să prezinte o ofertă managerială.

Prima probă a concursurilor este programată pe 12 octombrie, când candidaţii vor susţine examenul scris. Între 17 octombrie şi 17 noiembrie, vor avea loc probele de interviu şi de evaluare a CV-urilor. Examenul scris va avea loc în centre special amenajate, dotate cu camere de supraveghere audio-video funcţionale.

Comisiile de concurs din fiecare unitate de învăţământ vor fi formate dintr-un reprezentant al IŞJ Bihor, 4 membri propuşi de consiliul de administraţie ai unităţii, din care doi dascăli şi doi reprezentanţi ai autorităţii publice locale, şi un secretar care va fi un inspector şcolar sau un cadru didactic desemnat de IŞJ Bihor. Părinţii şi elevii pot să-şi trimită câte un reprezentant ca observator al concursului.

Câştigătorii concursurilor vor fi directori ai unităţilor de învăţământ pentru a căror şefie au candidat timp de 4 ani.