Directorul Casei de Cultură a Municipiului (CCM), Flavius Bunoiu a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, un scurt bilanţ al instituţiei pe care o conduce pentru anul trecut.

Potrivit datelor furnizate de acesta, CCM a avut în anul 2010 venituri totale de 1.298.948 de lei, din care 923.630 de lei reprezentând subvenţii de la Consiliul Local, iar 375.318 lei venituri proprii. "Creşterea la buget a provenit din veniturile proprii, care au sporit faţă de anul trecut", a declarat Bunoiu.

În 2009, veniturile proprii ale instituţiei au fost de 210.285 de lei, deci mai mici cu peste 165.000 de lei. "Anul trecut am avut destule sponsorizări, am închiriat sala Casei de Cultură a Municipiului, dar cele mai multe venituri sunt din activităţi comerciale. Toamna Orădeană a avut trei weekend-uri, Serbările Cetăţii şi Ziua Europei au avut, la fel, o zi în plus. Cu fiecare zi în plus, s-au adunat banii din activităţile comericale", a afirmat directorul.

Concediaţi pentru economie

Anul trecut şi cheltuielile au fost mai mari pentru CCM. S-au cheltuit 1.086.244 de lei, cu peste 77.000 de lei mai mult decât în 2009. "Cheltuielile au crescut din cauza lucrărilor efectuate la sediul Casei de Cultură a Municipiului, care au costat 204.000 de lei", a mai spus Bunoiu.

În privinţa cheltuielilor de personal, directorul CCM a afirmat că acestea au fost reduse faţă de anii trecuţi: de la 210.000 lei în 2009, la 83.279 lei anul trecut. "Am încercat în anul 2010 să continuăm procesul început în 2009, de a reduce cheltuielile de întreţinere şi cu personalul. Am disponibilizat două persoane, un referent cultural şi contabilul, în acest moment contabilitatea fiind efectuată de cineva de la Primărie", a spus acesta. Ponderea cea mai mare a cheltuielilor au reprezentat-o cele pentru "bunuri şi servicii", în care sunt incluse festivalurile organizate, dar şi cheltuielile de întreţinere.

Toamna îşi mută cuibul

"Cred că pentru prima oară în mulţi, mulţi ani, Casa de Cultură a Municipiului a returnat la finalul anului bani la Consiliul Local. A fost returnată suma de 67.413 de lei, bani din economiile pe care le-am făcut. Au mai rămas 90.000 de lei în contul Casei de Cultură, care vor fi folosiţi la dotarea sediului insitutţiei", a declarat Flavius Bunoiu.

Întrebat dacă intenţionează, aşa cum anunţa în toamna anului 2010, să schimbe locul de desfăşurare al Toamnei Orădene în Şanţul Cetăţii, directorul CCM a declarat că acest lucru nu mai este posibil. "Am discutat cu reprezentanţi ai Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi cu cei de la AIO şi Toamna Orădeană nu poate fi organizată la Cetate. A intrat în reabilitare, un alt spaţiu se va transforma în parc dendrologic, iar nouă ne-ar fi rămas prea puţin spaţiu. De asemenea sunt şi îngrădiri de ordin legal".

În schimb, directorul a afirmat că anul acesta se va căuta un alt loc de organizare a festivalului, pentru a elibera centrul oraşului. "Încercăm să găsim un alt teren, undeva pe lângă Lotus sau lângă Centură, pe care să-l transformăm într-un loc pentru Toamna Orădeană. Astfel nu ar mai fi probleme cu logistica şi nu vom mai deranja pe nimeni", a încheiat Flavius Bunoiu.