Cinci modele de smartphone-uri Apple și Samsung vor fi investigate de Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite ale Americii, pentru că ar emite un nivel mai ridicat de radiații decât cel permis.

Ancheta a fost deschisă în urma unei investigații jurnalistice publicate de ziarul Chicago Tribune, care a demonstrat că cele mai periculoase sunt iPhone 7 și Samsung S8 care au depășit de opt ori limita legală. 

Potrivit Mediafax.ro, ziarul american a arătat în urma unor teste că modelele iPhone 7 şi 8 de la Apple şi modele Samsung Galaxy S8, S9 şi Galaxy J3 au depăşit limita de radiaţii.

Testele au fost făcute într-un laborator din California. Nivelurile excesive de radiaţii au fost înregistrate printr-un aparat care a simulat telefoanele la 2 milimetri distanţă de un corp uman, echivalent cu ţinerea unui telefon la ureche sau cu ținerea unui smartphone în buzunar.

Limita impusă de radiații FCC este de 1,6 (W/kg). Potrivit newstrack.ro, cele mai periculoase s-au dovedit a fi iPhone 7 și Samsung S8, la care s-au înregistrat radiații ce depășesc 8 (W/kg), deci sunt mult mai mari decât cele permise.

De asemnea, Chicago Tribune avertizează că a efectuat teste doar pe 11 modele de telefoane, dintre sutele de mărci care sunt vândute în lume. Ziarul a mai precizat că riscurile pentru sănătate asociate radiaţiilor emise de smartphone-uri sunt încă necunoscute.

În replică, Apple a declarat pentru Chicago Tribune că testarea publicaţiei a fost inexactă comparativ cu testele realizate de compania americană.