Le place sau nu orădenilor să audă, oraşul e unul plin de netrebnici. Cel puţin asta reiese din actele de vandalism care parcă nu se mai opresc.

În Parcul Liniştii, de pildă, aproape orice floare plantată ziua dispare noaptea, hoţii furând până şi piesele de mozaic ce se pun pe zidurile de sprijin. În Parcul Seleuş, în ultima lună au fost distruse nu mai puţin de 36 de aspersoare folosite la irigare.

Prins în fapt

De câteva săptămâni, agenţii Poliţiei Locale păzesc aproape non-stop Parcul Liniştii (fostul cimitir Olosig), aflat în plin proces de extindere. Aproape tot ce fac muncitorii pe timp de zi se strică sau dispare noaptea.

Florile, arborii sau arbuştii au ajuns să aibă nevoie de câte un bodyguard personal. Pe 30 aprilie, poliţiştii chiar au prins un hoţ de tuia în flagrant. Bărbatul avea cu el un sac în care erau deja şase arbuşti şi le-a recunoscut poliţiştilor că mai avea de gând să fure câţiva.

Muncitorii firmei Selina, care fac lucrările în parc, se plâng că au înlocuit deja zeci de fire de flori, întrucât nu bine le-au plantat că au şi dispărut. Iar furturile nu se opresc la plante: din parc dispar în fiecare noapte piese de mozaic ce sunt puse pe zidurile de sprijin din parc! Ce-or face hoţii cu ele, numai ei pot şti...

De dragul distrugerii

De asemenea, reprezentanţii operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care au în îngrijire Parcul Seleuş din Nufărul, spun că în ultima lună au înlocuit 36 de aspersoare din parc, paguba fiind estimată la peste 3.000 de lei.

"Folosite la irigare, aspersoarele ies din pământ doar când sunt programate să ude. Unii le pândesc, iar când ies, ori încearcă să le fure, ori pur şi simplu le lovesc", precizează directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

La aceste vandalisme se adaugă distrugerile băncilor şi coşurilor de gunoi din oraş, care au ajuns atât de dese în ultimele luni încât par deja banalităţi. Banalităţi, însă, care îi costă pe toţi orădenii. Fie pentru că cele mai multe distrugeri se plătesc din bani publici, fie pentru că sunt privaţi de dreptul de a avea parte de o privelişte nealterată...