Colectarea selectivă are, în Oradea, aproape în fiecare săptămână câte o piedică pusă. Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, se confruntă acum cu un nou fenomen: furtul de gunoaie!

Deşi pare greu de crezut, sunt indivizi care au ce face chiar şi cu gunoaiele furate din faţa caselor orădenilor. "Am surprins zilele trecute, pe strada Şcoalelor, o Dacie Papuc de culoare roşie care strângea sacii de culoare galbenă cu deşeuri reciclabile de la populaţie", spune directorul de producţie al RER, Ionel Ban.

Practic, ocupanţii Daciei erau la "colectat" clandestin de reciclabile, furând pur şi simplu sacii lăsaţi de orădeni în stradă pentru a fi ridicaţi de muncitorii firmei de salubritate. Grăbiţi fiind, hoţii iau gunoaiele cu saci cu tot, de aceea se ajunge uneori ca orădenii să reclame că muncitorii RER le-ar fi furat recipientele galbene. "Nu din cauza noastră dispar sacii", asigură directorul operatorului.

Reprezentanţii RER au sesizat Poliţia Locală, dar şi Primăria, pentru a le cere ajutorul în depistarea hoţilor. Cel mai probabil, cei care fură reciclabilele le duc firmelor specializate în colectarea acestui tip de deşeuri şi care fac profit de pe urma lor.

După cum se ştie, RER colectează gratuit de la populaţie aceste deşeuri, aşa că cetăţenii ar ajuta operatorul dacă ar reclama cazurile de furt. "Oricine vede că un alt utilaj, care nu aparţine RER Ecologic Service, colectează deşeurile, e rugat să ne anunţe prin dispecerat", spune Ionel Ban.