Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

Potrivit gandul.info, noua dobândă de politică monetară va fi aplicată începând cu 9 ianuarie, în timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii în lei şi valută intră în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară", arată un comunicat al BNR.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipată de piaţă, iar o indicaţie în acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isărescu. Unii analişti se aşteptau şi la continuarea reducerii dobânzii de politică monetară.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Isărescu a declarat că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.

Anul trecut, BNR a redus dobânda cu 1,25 puncte procentuale, până la 4% pe an. Banca centrală a tăiat dobânda în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima scădere din 2013 a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă trei ajustări, în august (la 4,5% pe an), în octombrie (la 4,25% pe an) şi în noiembrie la 4%.