Oradea va avea şcoală internaţională. Consiliul Local a mandatat joi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu.

Hotărârea a fost luată de aleşii orădenilor cu unanimitate de voturi şi fără comentarii. Şcoala va fi dezvoltată în Campusul Şcolar Partenie Cosma în colaborare cu Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ din Bucureşti, susţinută de liderul turc Fethullah Gulen, opozantul preşedintelui turc, Recep Erdogan.

Potrivit unui comunicat al ADLO, şcoala va avea predare în limba engleză, după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.

"Pentru început, şcoala internaţională va avea clase de grădiniţă şi învăţământ primar, urmând ca în anii următori să se înfiinţeze şi clase de gimnaziu. Predarea va fi în limba engleză, cu profesori vorbitori nativi de limba engleză asistaţi de profesori români", se arată în document.

Conform municipalităţii, înfiinţarea unei asemenea şcoli era necesară, dată fiind dezvoltarea economică a oraşului din ultimii ani.

"Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a primit mai multe solicitări de la companiile localizate în parcurile industriale, în special de la cele străine, referitoare la înfiinţarea unei şcoli internaţionale. Pentru a vedea dacă acest proiect este fezabil, ADLO a trimis un chestionar firmelor în care au fost întrebate dacă vor o astfel de şcoală şi câţi angajaţi şi-ar trimite copiii să studieze în sistem internaţional", mai precizează comunicatul.

Rezultatele sondajului arată că 95% dintre companiile chestionate consideră oportună dezvoltarea unei şcoli internaţionale în Oradea, 66% dintre firme consideră că demersurile pentru acest proiect ar trebui începute cât mai repede, iar 33% dintre companii au răspuns că proiectul ar trebui demarat în următorii ani.

La întrebarea "Câţi angajaţi ai companiei dvs. şi-ar trimite copiii la şcoala internaţională?", companiile au răspuns: între 3 şi 6 ani: 46 de copii, între 6 şi 9 ani: 51 de copii, între 10 şi 14 ani: 56 de copii, între 15 şi 18 ani: 59 de copii.

ADLO mai arată că partenerii din Bucureşti "au o experienţă de peste 20 de ani în sistemul de învăţământ".

În perioada următoare se va anunţa calendarul de înscriere la Şcoala Internaţională din Oradea, precum şi costurile pentru fiecare an de şcolarizare.