În Suedia a fost inaugurat primul drum electrificat din lume, pe care vehiculele electrice se încarcă din mers. În apropiere de Stockholm, doi kilometri de şosea au fost electrificaţi în cadrul unui proiect pilot. Pentru a se alimenta din mers, maşinile au nevoie de un braţ care se ataşează la şosea, conectându-le astfel la linii.

Mai mult, sistemul poate calcula necesarul de energie al fiecărui vehicul, iar costurile de încărcare sunt achitate ulterior de şoferi. În momentul în care şoferul iese în depăşire, braţul se deconectează automat. Inedita investiţie a fost realizată de compania eRoadArlanda, al cărei director, Hans Sall, a explicat că orice vehicul şi orice drum poate fi adaptat pentru a folosi această tehnologie.

"Nu există electricitate la suprafaţă. Sunt două şine, la fel ca o priză de pe un perete. Electricitatea se află cu cinci sau şase centimetri mai jos", a explicat Sall.

Un kilometru de şosea de acest gen costă, însă, un milion de euro. Pe lângă faptul că sistemul de încărcare dinamică permite fabricarea unor baterii mai mici şi mai ieftine ale vehiculelor, şoferii pot economisi timp, întrucât nu vor mai fi nevoiţi să aştepte încărcarea maşinilor în staţii.