„Judecata ordalică. Documente. «Registrul de la Oradea»” este Cartea lunii la Muzeul Țării Crișurilor, semnată de Augustin Țărău și Melania Țărău, care va fi lansată în 13 martie, la ora 14, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.

Evenimentul va fi moderat de dr. Florina Ciure, șef secție Istorie la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, care a întocmit și prefața volumului, și de cei doi autori, muzeografi la Muzeul Țării Crișurilor.

Lucrarea este considerată „unul dintre monumentele istoriei științelor juridice și abordează tainele unei instituții specifice Evului Mediu occidental, dar care a fost adoptată și și-a produs efectele și în Ungaria răsăriteană și Transilvania”, transmit organizatorii, printr-un comunicat.

„Judecata ordalică” a fost numită „Judecata lui Dumnezeu”, în cercurile ecleziastice catolice, sau „Proba fierului încins în foc”, de omul medieval.

Cartea își propune să descifreze cum „ordalia”, o formă de judecată considerată barbară, ajunge să fie folosită de Biserica Catolică în stabilirea vinovăției condamnaților, prin tortură, inclusiv în Oradea, după cum și BIHOREANUL a mai scris.

Capitole întregi fac referire la „Registrul de la Oradea”, unde sunt înregistrate cauzele judecate de colegiul episcopului catolic al diocezei bihorene în Cetatea Oradiei, între anii 1208-1235, și care cuprinde 389 de rezumate ale pricinilor soluționate aici sub domnia regelui maghiar Andrei al II-lea.

Volumul se adresează cititorilor din breasla juridică și administrativă, celor din mediul ecleziastic și al învățământului, dar și curioșilor sau iubitorilor de istorie locală, regională, națională și universală.

Cartea a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2023, iar lansarea este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Intrarea la evenimentul de lansare a cărții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!