Din toamnă, românii care au împrumutat bani de la bănci, dar şi cei care se gândesc să ia un credit, vor scăpa de o serie de cheltuieli obligatorii în cazul în care vor să achite banii în avans şi vor avea în plus o serie de drepturi.

Astfel, băncile nu vor mai putea să le perceapă niciun comision de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă, indiferent că este vorba de împrumuturi imobiliare sau de nevoi personale fără garanţii, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Executiv. Tot din toamnă, cei care vor să plătească înainte de scadenţă creditele cu dobândă fixă vor fi taxaţi doar cu 1% din suma rambursată în avans (faţă de 4-5%, în prezent, la unele instituţii de credit, n. r.), respectiv un comision de 0,5% dacă plata se face în ultimul an al contractului de credit.

Noua lege le permite românilor cu împrumuturi abia luate să se retragă din contractele de credit în cel mult 14 zile calendaristice fără a da explicaţii băncii. Instituţiile de credit nu vor mai avea dreptul să perceapă nici comisioane de analiză a dosarului dacă împrumutul nu se acordă, aşa cum se întâmpla până acum, când oamenii plăteau chiar şi 200 de euro degeaba.

"Acest lucru va permite ca cetăţenii României să poată plăti costul creditelor la dobânzi şi la situaţii mai avantajoase, adică vor putea obţine refinanţări ale creditelor pentru a-şi putea plăti ratele la bănci, în condiţii mai avantajoase", a explicat premierul Emil Boc.

Actul normativ urmează să intre în vigoare la zece zile de la data publicării, iar în 90 de zile de când prevederile devin efective, băncile trebuie să modifice toate contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale, adică cel mult opt milioane de contracte.

Mediul bancar s-a opus încă de la început proiectului, spunând că băncile vor pierde mulţi bani prin aplicarea acestor măsuri. Bancherii au spus de fiecare dată că nu vor renunţa să-şi prezinte oficial nemulţumirea, dar că vor respecta legea.

Noile reguli pe care trebuie să le respecte băncile faţă de clienţi

• Comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă este eliminat atât în cazul împrumuturilor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor negarantate, noi sau în derulare;

• Comisionul de rambursare anticipată va fi eliminat şi pentru situaţiile în care rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată;

• Prevederea se aplică şi în cazul în care contractul de credit este acordat sub forma unei descoperiri de cont;

• Comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă fixă este limitat la 1% pentru toate tipurile de împrumuturi, respectiv la 0,5% dacă plata se face în ultimul an de contract;

• Clienţii băncilor se pot retrage din contractul de credit în termen de 14 zile calendaristice fără a invoca motive;

• Se interzice perceperea unui comision de analiză a dosarului în cazul în care creditul nu se acordă.