Primăria Oradea a primit undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor pentru demararea proiectului de reabilitare a Pieţei Ferdinand.

Planurile municipalităţii au fost analizate în şedinţa de joi a Comitetului de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei. "S-a luat decizia avizării proiectului, în forma propusă. Aşa cum prevede procedura, timp de cinci zile calendaristice decizia poate fi contestată", a declarat vineri directorul APM Bihor, Adriana Calapod, pentru BIHOREANUL.

Aşadar, orădenii care au observaţii le pot transmite Agenţiei până marţi. Dacă nu se va înregistra nicio contestaţie, decizia va rămâne definitivă, iar Primăria poate demara proiectul.

Specialiştii şi-au dat acordul inclusiv pentru propunerea municipalităţii de a muta tisele aflate în faţa Teatrului Regina Maria în Parcul 1 Decembrie. Aceasta a fost soluţia identificată de Primărie pentru a-i mulţumi pe ecologiştii orădeni, care s-au opus vehement tăierii acestor arbori.

Mutarea propriu-zisă se va face în următoarele săptămâni, până cel târziu la finalul lunii aprilie. Deocamdată, Primăria este în căutarea firmei care va face operaţiunea.

"Probabil se vor usca"

Problema tiselor din Piaţa Ferdinand este una veche de câţiva ani în Oradea. În timp ce Primăria a vrut să taie toţi aceşti arbori, arătând că obturează vederea spre clădirea Teatrului, ecologiştii s-au opus vehement, arătând că este vorba de o specie ocrotită de lege.

Nici soluţia găsită acum de municipalitate nu este pe placul lor. Ecologistul Orlando Balaş susţine că a propus, alături de alţi specialişti, în comisia de avizare a tăierilor de arbori din Oradea, ca doar cele trei tise aflate chiar în faţa Teatrului să fie relocate.

"Poze cu Teatrul din față se pot face foarte bine dacă sunt îndepărtate cele trei exemplare de Taxus baccata chiar din fața lui. Nu este nevoie să fie eliminate și cele din jurul statuii reginei Maria, pentru a face mult-doritele poze cu fațada teatrului, deși poate ar fi de dorit mai degrabă ca orădenii să vadă mai des teatrul pe dinăuntru, decât turiștii pe dinafară. Doamna profesor Ildiko Șmit și subsemnatul ne-am opus mereu îndepărtării sau mutării tuturor tiselor din Piața Ferdinand, susținând că este foarte probabil că ele se vor usca, dată fiind vârsta lor înaintată", a declarat Balaş, vineri, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, a spus acesta, alături de profesorul universitar Gheorghe Sarca a propus ca, înaintea relocării celor trei tise, să fie toaletate, astfel încât să poată fi scoase din rădăcini. Toaletarea trebuia făcută cu mai multe luni înainte, însă, spun ecologiştii. Reprezentanţii Primăriei nu le-au respins niciodată propunerile, însă, după cum se vede, nici nu au ţinut cont de ele...