Poate părea o glumă, dar nu e aşa. În magazinele din Covasna şi Harghita se vând "conserve" cu excremente de urs, producătorii garantând că ar fi "autentic-secuieşti", 100% naturale şi nedestinate consumului uman.

Povestea a făcut înconjurul internetului zilele acestea, mulţi întrebându-se dacă nu cumva este o păcăleală.

Presa locală din Târgu Mureş arată, însă, că treaba e cât se poate de serioasă.

O cutie cu "Urme de urs" are 30 de grame de conţinut, iar firma producătoare garantează că excrementele sunt autentic-secuieşti.

Mai mult, eticheta ar arăta şi că produsul conţine 100% excremente de urs brun transilvănean, "fără gluten, fără conservanţi, vegan", iar nedeschis, şi-ar păstra calitatea pe termen nelimitat în interiorul ambalajului. În schimb, după deschidere, trebuie "folosit" în termen de 22 de ore.

"Produsul, care se vinde pe post de "suvenir" cu suma de 40 de lei, a fost descoperit într-un local din municipiul Târgu Secuiesc, iar firma producătoare este Lixid Project, compania care produce berea şi chipsurile "Csíki Sör" şi "Csíki Csipsz"", scrie site-ul radioului local weradio.ro, publicând şi fotografii ale produsului.

Culmea este că autorităţile nici nu prea au ce să facă, având în vedere că eticheta produsului arată că produsul nu este destinat consumului uman şi pe etichetă scrie că nici nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor.

Produsul s-ar vinde inclusiv în Harghita.

"Se vinde la noi în judeţ, am găsit la Târgu Secuiesc, într-un bar care are franciza celor de la Lixid Project, cei care fac berea Csíki Sör şi chipsurile cu aceeaşi denumire. Am înţeles că e un fel de suvenir, nu au putut să ne dea o explicaţie. Se dă şi un termen de valabilitate, care e aiurea, nu înţeleg la ce să dai termen de valabilitate dacă nu este produs alimentar. Traducerea nu este completă, se afirmă acolo că este produs secuiesc, produs în Székelyföld şi că se poate lucra cu el, se poate lua în mână şi mula ca o plastilină, aşa mi s-a explicat. Te-ai putea juca cu el, într-un fel, dar nu ştiu dacă e în regulă, ce se întâmplă dacă un copil se joacă cu el şi îl bagă în gură? Produsul costă 40 de lei, nu l-am retras de la vânzare pentru că nu este un produs alimentar, are avertismente, dar i-am sesizat şi pe colegii din Harghita, pentru că este produs la Sânsimion, în judeţul Harghita", a declarat sursei citate comisarul-şef adjunct al OPC Covasna.

Acesta a ridicat şi problema provenienţei conservei.

"Este foarte interesant de unde au prelevat acele materii organice, să le spunem aşa, şi dacă au avut aprobarea celor de la vânătoare, sau de la Romsilva, să se ducă în pădure să culeagă excremente de urs. Eu am rămas perplex când am văzut conserva, are 30 de grame, e o bucăţică mică înăuntru, e uşoară, dar nu mi-a venit să cred. Dacă are avertismentul, nu avem ce să facem, nu este produs comestibil, se pare că ar fi suvenir", a mai spus şeful OPC Covasna pentru site-ul We Radio Sfântu Gheorghe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!