În luna decembrie, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a demarat un program pilot de conştientizare şi educare, în care a inclus 15 asociaţii de proprietari din Oradea.

Locuitorii acestor blocuri au fost învăţaţi că sistemul de colectare selectivă presupune separarea corectă a deşeurilor menajere de cele reciclabile, iar rezultatele se văd deja. După două săptămâni, cantitatea de deşeuri reciclată a crescut cu aproape 10%.

Cu reguli

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca fiecare cetăţean să adune separat gunoiul menajer de resturile care pot fi reciclate, adică hârtia, cartonul, PET-urile, sticla, dozele de aluminiu. Separarea lor este importantă pentru că reciclabilele, odată "contaminate", nu mai pot fi reciclate. De exemplu, hârtia îmbibată cu substanţe uleioase nu are cum fi revalorificată, aşa că nu trebuie să ajungă nici în preajma deşeurilor menajere, dar nici lângă un flacon de ulei din care lichidul încă se scurge.

Întrucât cantitatea de deşeuri din fracţia uscată adunată care chiar ajunge să fie reciclată e încă destul de mică, RER Ecologic Service a inclus 15 asociaţii de proprietari din oraş într-un program pilot de conştientizare. Angajaţi ai firmei de salubritate şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale le-au explicat orădenilor din aceste asociaţii ce rol are colectarea selectivă şi cât de mult contează calitatea deşeurilor reciclabile strânse.

Semne bune

Rezultatele bune au apărut deja. "După trei zile de colectare, 8, 15 şi 17 ianuarie, s-au adunat 8,5 tone de deşeuri reciclabile. Din acestea, 19,47% au fost reciclate, 30,77% au fost depozitate la halda ecologică, iar 47,6% au fost valorificate energetic", explică Horia Burlou, şeful Serviciului Salubrizare Menajeră din cadrul RER Ecologic Service. Asta, în condiţiile în care până acum abia 10% din reciclabilele adunate puteau fi revalorificate.

Semnele pozitive fac firma de salubritate să-şi dorească să extindă programul pilot şi la alte asociaţii. În fond, tot oraşul ar trebui să preia acest model, căci colectarea selectivă a deşeurilor este un sistem care vizează fiecare orădean în parte, nu doar operatorul de salubritate ori Primăria...