Cei doi tineri din Bihor care au obținut media maximă la Bacalaureat sunt Andrei Petrache, absolvent al Colegiului Național Teodor Neș din Salonta, și Rareș Bâte, absolvent al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea. Firește, școlile lor se mândresc cu rezultatele, mai cu seamă că în acest an colegii de top din Oradea nu au avut elevi cu media maximă.

Cei doi adolescenți au mărturisit BIHOREANULUI că au muncit mult pentru aceste rezultate, învățând constant ani la rând, și că asemenea rezultate meritorii se pot obține chiar și fără meditații.

Un efort constant

„A fost un efort asiduu și constant și țin să le mulțumesc profesorilor și profesoarelor mele, părinților și fratelui meu”, a declarat Andrei Petrache luni pentru BIHOREANUL. Absolvent al specializării de Filologie și șef de promoție al colegiului în această vară, adolescentul a învățat bine în toți anii de școală, iar în clasa a XII-a s-a calificat la olimpiadele de psihologie, unde apoi s-a clasat în primii 10 elevi din țară, la istorie, unde a luat locul 1 pe județ, și la limba română, unde a fost al treilea elev din Bihor.

De asemenea, Andrei (foto jos) scrie poezii, iar în clasa a X-a a fost laureat la un concurs din Paris cu premiul I, pentru un poem scris în limba franceză.

Tânărul salontan vrea să-și continue studiile la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde are de gând să dea admiterea la Psihologie, la Sociologie și la Drept, urmând să decidă apoi ce facultăți va urma.

„În spate este foarte multă muncă”

Zecistul din Oradea, Rareș Bâte, a urmat toate cele 12 clase la Liceul Greco-Catolic din Oradea, unde mama lui este învățătoare. Și el a fost șef de promoție, iar de-a lungul anilor de școală a avut rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri. De asemenea, a fost președinte al Consiliului Școlar al Elevilor, dovedind implicare și în activitățile extrașcolare.

„Subiectele n-au fost de dificultate foarte ridicată, dar în spate este foarte multă muncă și disciplină. În anii de liceu am vrut să mă mențin sus și am făcut sacrificii, am renunțat la lucruri ca să pot să învăț. Prin muncă am ajuns să iau 10 la bacalaureat”, a declarat Rareș Bâte (foto), luni, pentru BIHOREANUL.

Tânărul vrea acum să studieze Dreptul, tot la UBB, și se pregătește pentru examenul de admitere. „Îmi doresc de mult timp să ajung acolo, mi-am pus în minte acest țel și a fost motorul care m-a tras să învăț și să dau ce e mai bun din mine pentru bacalaureat”, a spus Rareș.

„Cine vrea să învețe o face”

Cei doi zeciști spun răspicat că performanța lor poate fi atinsă și fără meditații în particular. „Nu am luat niciodată meditații în cei 12 ani de școală. Pe lângă lecțiile de la școală, predate de profesori cu efort și pasiune, doar am citit în plus”, a spus Andrei.

„Cine vrea să învețe o face, indiferent că merge sau nu la meditații. Munca ta individuală contează. Am văzut colegi care au făcut degeaba meditații și am și un alt un coleg care n-a luat niciodată meditații și a obținut notă mare”, a completat Rareș.

Rata de promovare la bacalaureat, în vara 2024, înainte de contestații, este de 82,5%, calculată doar pentru absolvenții din această vară, și 77,37%, raportat la toți candidații, inclusiv la cei din ani anteriori. La nivel național, rata de succes este de 76,4%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!