În data de 5 decembrie 2017, Curtea Constituţională a admis o nouă excepţie de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile codului de procedură penală şi a stabilit că soluţia legislativă cuprinsă în art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală - care nu permite judecătorului de cameră preliminară, în soluţionarea cererilor şi excepţiilor formulate ori excepţiilor ridicate din oficiu, să administreze alte mijloace de probă în afara "oricăror înscrisuri noi prezentate" - este neconstituţională.

În concret, textul declarat neconstituţional prevede că judecătorul de cameră preliminară soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu, în camera de consiliu, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate, ascultând concluziile părţilor şi ale persoanei vătămate, dacă sunt prezente, precum şi pe ale procurorului.

Pentru a ajunge la această soluţie, Curtea Constituţională a apreciat că dispoziţia legală în forma în care aceasta a fost modificată în anul 2016 limitează mijloacele de probă ce pot fi administrate în procedura de cameră preliminară, în vederea verificării legalităţii administrării probelor, doar la "înscrisurile noi prezentate", revenindu-se, în acest fel, la constatarea formală a legalităţii probelor.

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 75/2016, limitează exerciţiul procesual al judecătorului de cameră preliminară, independenţa sa în realizarea actului de justiţie, pe de o parte, şi încalcă dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil al părţilor şi persoanei vătămate, în componenta sa referitoare la egalitatea armelor, pe de altă parte.

Decizia urmează să fi redactată şi publicată în Monitorul Oficial, moment de la care în toate procesele penale aflate în etapa camerei preliminare se vor putea administra toate mijloacele de probă prevăzute de lege.