Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că perioada de încheiere a mediilor pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a a fost prelungită până pe 16 iunie. Același termen limită se aplică și la înscrierea la examenele de bacalaureat şi evaluare naţională. Tot duminică, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență cu măsuri pentru sistemul de învățământ, și au avut loc și noi negocieri cu sindicatele, cu noi promisiuni, de majorare cu 25% a salariilor de la 1 iunie. Sindicaliștii au termen până la dimineață să se pronunțe.

Ce măsuri a adoptat duminică Executivul

Conform unui comunicat al Guvernului, Ordonanța de Urgență adoptată duminică, privind noi măsuri pentru sistemul de învățământ, prevede pe scurt, trei măsuri: 

- La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

- În anul școlar 2022 - 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează

- Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecția la clasă. 

Explicațiile ministrului educației, Ligia Deca

La finalul ședinței de guvern, ministrul Educației, Ligia Deca (foto), a explicat că măsurile trebuiau adoptate, în contextul în care greva din învățământ durează deja de 3 săptămâni.

În esență, Deca a anunţat că data de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasele terminale - a VII-a, a XII-a şi a XIII-a - se va prelungi până pe 16 iunie, în condiţiile în care aceste clase ar trebui să aibă situaţiile şcolare încheiate pe 13 iunie.

Pentru elevii din celelalte clase nu se impune prelungirea termenului de încheiere a situaţiei şcolare, a spus ea.

Tot până pe 16 iunie se vor prelungi înscrierile la examenele naţionale - bacalaureat şi evaluarea naţională.

În ce privește echivalarea probelor de competenţă la examenul de bacalaureat, perioada în care se va desfăşura procesul de echivalare e prevăzută între 12 şi 21 iunie.

Rămâne valabil că probele pot fi certificate cu certificate obţinute la examenele cu recunoaştere internaţională sau europeană, aşa cum era prevăzut şi anterior.

Probele de competenţe digitale vor fi echivalate cu mediile obţinute de elevi la disciplina TIC –Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, iar cei din promoţiile anterioare care nu au studiat TIC echivalarea seva face cu mediile la o disciplină echivalentă. O petiţie cu peste 40.000 de semnături a solicitat această echivalare, a precizat ministrul.

Probele scrise atât la examenul de bacalaureat, cât şi la Evaluarea Naţională, rămân la datele anunţate în calendarul iniţial, a mai spus Ligia Deca.

În ce privește eliminarea inspecților de la titularizare, Deca a explicat că și această măsură era necesară, având în vedere că în perioada grevei, „un număr mare” de inspecții nu au putut fi efectuate. „Dacă nu modificăm structura probelor examenului de titularizare, cei 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare aceste inspecţii nu s-ar fi putut prezenta la concurs iar consecinţa pe care a fi suportat-o am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din şcoli”. Declarațiile complete pot fi văzute aici.

Noi promisiuni pentru sindicaliști

Tot duminică, sindicaliștii au primit și noi promisiuni de la Guvern: majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va fi adoptată o nouă ordonanță de guvern în acest sens, care va fi pusă în dezbatere chiar duminică.

„În ordonanța pe care o vom pune în transparență astăzi, împreună cu sindicatele, am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât și personal didactic auxiliar, să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat ca, începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie; procentul de 40% din vechea ordonanță de urgență va crește la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024 și, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 lei anual, în luna octombrie, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și de 500 lei anual, pentru personalul nedidactic”, a declarat Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern.

Acesta a mai spus că, până luni, sindicaliștii din educație vor lua o decizie „pe care o vor transmite până mâine la ora 10:00, așa cum am agreat cu reprezentanții sindicatelor”.

„Ulterior, vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom aproba ordonanța și, în felul acesta, conflictul de muncă se va fi încheiat”, a spus prim-ministrul.

Ce spun sindicaliștii

Totuși, la ieșirea de la noile consultări de duminică, sindicaliștii au declarat că vor promisiunile în scris și abia apoi vor pune capăt grevei. În plus, profesorii nu se vor întoarce în cancelarii luni.

„Este logic că primească colegii noştri proiectul actului normativ şi în funcţie de conţinutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, conform HotNews.ro.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hancescu, a răspuns, potrivit aceleiași surse: „Şcoala nu este magazin. Nu poţi să pui lacătul. În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!