Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea a anunţat, pe Facebook, că doi pacienţi vindecaţi de noul coronavirus din Bihor, Mihaela şi Alin, au fost primele două persoane care s-au oferit voluntare să doneze plasmă cu anticorpi pentru tratamentul pacienţilor în stare critică. 

Acest tip de tratament a fost aprobat pe 22 aprilie de Ministerul Sănătăţii din România doar pentru pacienţii în stare foarte gravă. 

"Primii doi super-eroi Covid-19. Mihaela şi Alin, în susţinerea vieţii pacienţilor cu Covid-19, aflaţi în stare critică", au precizat, joi, pe Facebook reprezentanţii Centrului de Transfuzie din Oradea, alături de două fotografii cu cei doi pacienţi vindecaţi în timp ce li se recolta sânge.

Femeia care a donat este chiar prima pacientă cu coronavirus din Bihor, orădeanca Mihaela Marian, care lucra într-o staţiune montană din Italia. După ce s-a întors acasă, ea a fost confirmată ca fiind infectată cu virusul.

Centrul de Transfuzie le transmite persoanelor care au trecut prin boala Covid-19 şi au fost declarate vindecate şi doresc să doneze sânge total sau plasmă convalescentă pentru tratamentul altor pacienţi pot să trimită un mail pe adresa contact@proviataoradea.ro.

Tratamentul cu plasmă cu anticorpi este folosit deja în mai multe ţări din lume, între care China, Statele ale Americii şi Israel.

În România, potrivit metodologiei, după ce recoltează probele de la donatori, acestea trebuie trimise către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, unde vor fi testate pentru HIV, HBV, HCV. 

"Se trimit eşantioane, plasma rămâne la noi congelată. Se fac teste sofisticate iar apoi poate fi folosită în tratamentul bolnavilor în stare critică. Am semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Municipal din Oradea în acest sens", a explicat pentru BIHOREANUL dr. Olivia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie Oradea. 

În urma testelor, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuţie şi administrare experimentală pentru pacienţi Covid-19.