De la 1 iulie, românilor le vor fi eliberate cărţi de identitate după model european, iar cei care doresc pot opta pentru varianta electronică, ce va conţine amprentele titularului.

"Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului", a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Implementarea noilor buletine se va face treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.

Atât noua cartee de identitate, cât şi varianta electronică vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 - adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.).

"Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete", au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Cartea de identitate va conţine următoarele date: numele şi prenumele titularului; sexul; cetăţenia titularului; data şi locul naşterii titularului; semnătura olografă a titularului; imaginea facială a titularului; C.N.P.; adresa de domiciliu a titularului.

Buletinul electronic va avea, în plus, prenumele părinţilor titularului; certificate digitale; date biometrice ale titularului.