În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece de la ora de iarnă la cea de vară. Ora 3 va deveni ora 4, măsura fiind aplicată, încă, în toate statele Uniunii Europene.

Astfel, notează Mediafax, ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă în România începând cu 1979.  Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Trecerea la ora de vară este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, atât la nivel european, cât şi în România. Cu toate că unele site-uri spuneau că vom renunţa în curând la această trecere, adevărul este că, deocamdată, nu se poate. Discuţiile au loc în contextul în care Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene o evaluare "în profunzime" a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte "dacă este necesară" o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

Potrivit ProTV, pe plan naţional există deja un proiect de lege privind renunţarea la trecerea la ora de vară, care a fost depus în Senatul României, însă niciun stat membru UE nu poate pune capăt în mod unilateral practicii de a da ceasurile cu o oră înainte în timpul lunilor de vară, fiind nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.