În acest sfârşit de săptămână, mai precis în noaptea de sâmbătă spre duminică, trecem la ora de iarnă. Ceasul va fi dat, astfel, înapoi cu o oră, ora 4 devenind ora 3.

Specialiştii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit, iar asta poate fi de cele mai multe ori foarte dificil.

Vor fi afectaţi în special cei cu probleme de sănătate.

"Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", a precizat Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale, citat de Mediafax.

Cacan.ro citează un studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie care a arătat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, scade calitatea somnului. Mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mult mai energici şi mai fericiţi decât  înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele acestea, avertizează specialiştii, dispar rapid. Mulţi oameni se simt chiar mai rău decât atunci când dormeau mai puţin. Trecerea la ora de iarnă poate declanşa scăderea vigilenţei şi poate provoca oboseală accentuată.

De asemenea, schimbarea orei poate afecta ceasul biologic şi odată cu el pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

De obicei, trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din luna octombrie. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn, iar luni, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Următoarea schimbare a orei va fi în 21 martie 2019, când trecem la ora de vară.