După ce a stârnit controverse în toată ţara, legea antifumat, recent intrată în vigoare, intră la refăcut. Senatorii vor să modifice Legea antifumat prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului, astfel că reprezentanţii din Comsia Juridică au admis, miercuri, mai multe amendamente, care elimină interdicţia fumatului la terase, spaţiul închis fiind redenumit ca spaţiu cu pereţi de jur împrejur, anunţă agenţia de presă News.ro.

Amendamentele urmează să fie dezbătute însă şi în Comisia Economică, care trebuie să elaboreze, împreună cu Comisia de sănătate, un raport pe acest proiect de lege.

Potrivit iniţiatorilor amendamentelor, "fumatul va fi permis în camere special amenajate", care să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare. 

Parlamentarii vor să modifice şi definiţia spaţiului public închis, conform amendamentului acesta fiind definit drept "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu detinaţie locativă". 

Astfel, aceştia vor să se poată fuma şi pe terase, eliminând interdicţia de a se fuma în spaţii care au acoperiş şi doi pereţi, aşa cum este prevăzut în legea adoptată recent de Parlament şi care a intrat în vigoare în 17 martie, arată news.ro.

Mai mult, fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători care pot amenaja spaţii speciale destinate fumatului şi activităţilor asociate fumatului. 

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a precizat în cadrul dezbaterilor din comisie că a primit foarte multe sesizări din partea cetăţenilor şi a fost "bombardat" de e-mail-uri de la persoane nemulţumite de prevederile restrictive ale Legii antifumat şi a mai arătat că, aşa cum este definit spaţiului public în prezent,  fumatul va fri interzis, în sezonul estival, pe terasele de la malul mării. "Cred că e cam mult", a spus el, atrăgând atenţia că astfel este afectat şi turismul. 

La rândul său, senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea a întărit că nu este de acord cu "această lege tâmpită". "Nu sunt de acord să interzicem total fumatul. Dacă vrem să ne sinucidem cu ţigările, ne sinucidem. Dacă îmi convine, stau lângă un fumător, dacă nu, plec de lângă el".

Bodea a venit şi cu o propunere, să se stabilească, prin lege, ce localuri vor fi exclusiv pentru fumători şi care vor fi pentru nefumători. "Nu trebuie să ne simţim vinovaţi că modificăm legea. După corupţi, acum au apărut fumătorii. E ca o anatemă pusă acestora", a spus Bodea. 

Rămâne de văzut care va fi forma finală a proiectului.

Citiţi pe această temă şi articolul "Au dispărut ca fumul! Afectaţi de legea antifumat, patronii deschid terasele în ciuda frigului"