Principalii jucători de pe piața combustibililor pentru autovehicule continuă să majoreze prețurile de vânzare a acestora. Trendul a început, după un an de stagnare, încă de la mijlocul lunii iulie, sub influența cotațiilor internaționale.

Luni dimineață, cea mai ieftină benzină standard se vindea în Oradea și împrejurimi în stațiile MOL, cu 6,82 litrul, iar motorina standard era la 6,86 lei.

În stația Unicom de pe DN 79 la intrarea în Nojorid, benzina standard costa 6,99 lei, iar motorina 7,18 lei.

Lukoil vindea benzina la 7,01 litrul și motorina la 7,20 lei, iar Socar cu 7,12 lei benzina și 7,31 lei motorina.

În stațiile Petrom și OMV, benzina standard costa 7,18 lei, iar motorina 7,37 lei. Aceleași prețuri erau valabile și în stațiile Rompetrol.

Prețurile carburanților au început să crească de la mijlocul lunii iulie, ca efect al deciziei celor mai mari exportatori, în primul rând Rusia și Arabia Saudită, de a plafona nivelul producției de țiței tocmai pentru a obține prețuri mai mari.

Ca întotdeauna, scumpirea carburanților se va reflecta în creșterea generală a prețurilor la toate produsele și serviciile care implică transport.

Cu patru zile în urmă, premierul Marcel Ciolacu afirma că ia în calcul ca statul să ofere în această iarnă, la fel ca anul trecut, o compensare la prețurile energiei, cea la carburanți fiind de 0,50 lei/litru.

Săptămâna trecută, România avea unele dintre cele mai mici prețuri din Europa la combustibilii auto, și anume 1,401 euro / benzina, respectiv 1,438 motorina.

În Ungaria benzina costa 1,608 euro litrul, iar motorina 1,634 euro, în Bulgaria 1,351 euro și respectiv 1,317 euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!