Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că, în perioada următoare, este posibil să aibă loc o ajustare a preţurilor alimentelor de bază cu 8-10%.

Întrebat dacă ministerul previzionează o creştere a preţurilor la produsele agroalimentare, Valeriu Tabără a răspuns: "Da, e posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu acelea de care se vorbeşte. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luaţi-o vă rog ca o presupunere la această dată, rezultatul final vi-l dau după o analiză corectă. Vorbesc în general de alimentele de bază pentru că acestea intră, în general, pe masa consumatorului".

Pe de altă parte, Tabără susţine că preţul produselor agroalimentare plătit de către consumator este nejustificat de mare în comparaţie cu preţul materiei prime. "Nu este justificat preţul din galantare faţă de ceea ce înseamnă preţul materiei prime. Există extrem de multe rezerve în ceea ce înseamnă adaosuri comerciale, taxe de magazin, de super-magazin, la care cred că trebuie să umble şi cei care comercializează produse. Aceasta este, de fapt, ţinta analizei pe care o va face Ministerul Agriculturii", a afirmat ministrul Agriculturii.

Procentele înaintate de reprezentantul Executivului sunt însă mult mai mici decât cele anunţate de producătorii agricoli care vorbesc de scumpiri care ajung şi la 15-20% pentru carne şi pâine. Preţurile alimentelor se vor majora, spun producătorii, din cauza costurilor mai mari cu materia primă şi a instabilităţii monedei naţionale.

Producătorii declarau în urmă cu câteva săptămâni că cele mai mai mari scumpiri ale toamnei sunt în industria panificaţiei. Din cauza inundaţiilor de peste vară, recoltele de grâu au fost afectate în proporţie de 20-30%, motiv pentru care producătorii estimează că preţul pâinii va creşte şi cu 30%.

Tot din cauza ploilor, producătorii spun că se vor scumpi şi lactatele, mierea şi uleiul.

Şi gazele s-ar putea scumpi în următoarea perioadă cu 5%-10%. Deocamdată nu este cert momentul în care facturile vor fi mai mari, însă majorarea preţului importurilor de gaz face imposibilă păstrarea actualelor tarife.