Preşedintele Pásztor Sándor a spus-o pe şleau, marţi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean: aleşii puterii nu o vor valida, în ciuda promisiunii, pe Carmen Pantiş ca cel de-al 17-lea consilier PNL deoarece se tem că, în urma unei acţiuni în instanţă înaintată de liberalul Călin Gal, alianţa PSD, UDMR şi ALDE îşi va pierde din nou majoritatea fragilă în plenul CJ Bihor.

După cum se ştie, alianţa conduce judeţul cu 18 consilieri, pe când opoziţia PNL are 17 consilieri, din care doar 16 validaţi, iar unul în aşteptare.

Pantiş, în aşteptare

Şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Judeţean a fost tensionată de la cap la coadă. Primul punct pe ordinea de zi a fost cel prin care s-a propus validarea doctoriţei Carmen Pantiş pe locul de consilier judeţean vacantat de Dacian Foncea, respinsă deja de câteva ori - fără argumente - de majoritatea PSD, UDMR şi ALDE.

Din start, vicepreşedintele Ioan Mang a spus că acest lucru nu se va întâmpla, în ciuda faptului că şeful CJ, Pasztor Sandor, le promisese liberalilor validarea în ianuarie 2019. "În luna ianuarie, colegii de la PNL nu au venit ca urmare nu s-a validat în ianuarie nimic", a amintit Mang.

Acesta a dezvăluit apoi adevăratul motiv al nevalidării. "Ieri s-a înregistrat o plângere prealabilă, zic eu absolut aberantă, din partea domnului Călin Gal (n.r. – consilier PNL) prin care cere revocarea proiectelor de validare din ianuarie. Prin urmare, până când vom trece prin instanţe, lucrurile rămân aşa", a spus Mang.

Probleme cu Ţara

Este vorba de două proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei din 15 ianuarie 2019, anume vacantarea postului PSD-istului Gheorghe Ţara, care a fost votată inclusiv de Gheorghe Ţara, şi validarea următorului PSD-ist de pe listă, economistul Cosmin Durnea. Validarea a fost făcută, aşa cum cere legea, prin votul majorităţii consilierilor prezenţi.

Aleşii PNL au lipsit de la acea şedinţă, iar cvorumul necesar a fost asigurat, deci, de prezenţa lui Gheorghe Ţara, a cărui demisie scrisă era, însă, deja înregistrată la Consiliul Judeţean. La vremea aceea, Ioan Mang a susţinut că prezenţa lui Ţara este legală căci el continuă să fie consilier judeţean până când de demisia lui se ia act, prin vot, în plenul CJ Bihor.

Într-o conferinţă de presă organizată în aceeaşi zi, Ionel Avrigeanu şi Călin Gal au spus că vor analiza legalitatea acelor decizii. Vestea că până la urmă Gal a decis să le conteste în instanţă a fost dată, însă, marţi, de Mang în plenul CJ. Nici după aceea, liberalul n-a prezentat concret argumentele din spatele acţiunii în instanţă.

Cu cărţile pe faţă

Deşi a făcut şi aluzii cum că Călin Gal ar putea avea norocul să dea peste un judecător părtinitor care să-i dea "o sentinţă favorabilă" în primă instanţă, liderul PSD s-a arătat convins că, până la urmă, procesul va fi pierdut de liberal şi se va dovedi că schimbul între Ţara şi Durnea s-a făcut legal.

Luând cuvântul, şeful CJ Pasztor Sandor a dezvăluit în plen jocul politic pe care-l face alianţa UDMR-PSD-ALDE: "Acest act (n.r. – acţiunea lui Gal în instanţă) schimbă complet lucrurile. Poate se reuşeşte să intrăm într-o nouă validare (n.r. – adică reluarea votului pentru ocuparea locului vacantat de Ţara). Dacă noi îl validăm pe al dumneavoastră (n.r. – pe Carmen Pantiş) va fi din nou 17-17 şi cunoaştem istoria…".

Mang şi Pasztor au dezvăluit apoi că, în ianuarie, i-au propus lui Avrigeanu să fie validaţi deodată ambii consilieri judeţeni, în prima şedinţă, însă liberalul a refuzat.

Ameninţări cu dosare

Drept replică, liderul grupului PNL a spus că Pasztor trebuie să recunoască că nu-şi respectă promisiunea de a o valida pe Carmen Pantiş şi că, dacă situaţia va continua, şi doctoriţa se va adresa instanţei, la fel cum a făcut-o PSD-istul Adrian Szatmari, care a fost ţinut pe tuşă luni întregi de PNL.

Călin Gal le-a cerut şefilor CJ Bihor să respecte legea şi a spus că, în opinia lui, felul în care s-au luat hotărârile legate de înlocuirea lui Ţara cu Durnea nu au fost legal.

Mang n-a reacţionat bine la apelul lui Gal de a respecta legea şi a răspuns ameninţător. "Ar fi bine să nu mă supăraţi, să vă spun cum e cu respectatul legii şi cu dosarele pe care le avem fiecare dintre noi", a tunat şeful PSD.

Când PNL-istul i-a cerut să explice despre ce vorbeşte, Mang i-a răspuns că-i spune "în pauză". Drept urmare, şi Gal l-a "ars" cu o replică: "Pauzele sunt modul dumneavoastră de a conduce Consiliul Judeţean".