Asociaţia Institutul de Studii Euroregionale (ISER), împreună cu Zona Metropolitană Oradea şi cu Universitatea din Oradea a primit finanţare europeană pentru proiectul Patrimoniul Cultural Metropolitan Oradea - Zestrea ZMO, prin care vor fi inventariate obiectivele de patrimoniu cultural material şi imaterial.

Proiectul are un dublu scop, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural local, ceea ce ar putea duce şi la dezvoltarea zonelor rurale din cadrul ZMO. „Contracarând astfel lipsa unor acţiuni şi structuri de decizie din domeniul promovării şi protejării patrimoniului local", a explicat Adrian Popoviciu, reprezentant ISER.

Promovarea patrimoniului cultural local se va face prin broşuri pe care cele trei instituţii partenere le vor realiza, prin harta „Zestrea ZMO", prin expoziţii pentru promovarea activităţilor meşteşugăreşti, dar şi prin sesiuni de discuţii pentru dezbaterea importanţei patrimoniului local în context european.

Proiectul se va întinde pe o perioadă de zece luni şi are o valoare totală de 15.000 de euro, din care 1.500 de euro sunt finanţaţi de ISER.