E oficial: referendumul pentru fuziunea municipiului Oradea cu comuna Sînmartin se va putea desfăşura în aceeaşi zi cu alegerile locale.

Guvernul a modificat, miercuri, Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale şi utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin, după cum a anunţat Executivul printr-un comunicat.

În document, Guvernul anunţă că "odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale", făcând trimitere la situaţia din Oradea, dar şi la judeţul Botoşani, unde Consiliul Local al comunei Dîngeni, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din comună pentru înfiinţarea satelor Gulioaia, Buneni şi Coşteni. 

Practic, miercuri, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în scopul eliminării restricţiilor pe care le întâmpină în prezent autorităţile publice locale cu privire la organizarea referendumurilor locale în aceeaşi dată cu cea a alegerilor pentru primari şi consilieri locali şi judeţeni.

"În cazul organizării simultane a referendumului local şi alegerilor locale, ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale ale secţiilor de votare. Alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente şi a unor liste electorale suplimentare separate, întocmite conform legii. Cheltuielile pentru confecţionarea buletinelor de vot pentru referendumul local sunt suportate din bugetul local", arată comunicatul.

Executivul mai specifică şi că modificarea Legii referendumului adoptată miercuri face posibilă exercitarea dreptului de vot în cadrul referendumurilor locale stabilite pentru 5 iunie 2016 de către peste 190.000 de alegători. "Prin organizarea simultană a celor două scrutine în data de 5 iunie se estimează economii de circa 1,7 milioane lei", arată comunicatul. Iniţiatorii actului normativ sunt Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă.

"Scopul acestui demers este de a stimula democraţia participativă, de a încuraja participarea la vot şi de a reduce evident şi costurile pe o infrastructură deja existentă. Nu are rost să dublăm o infrastructură şi să nu considerăm că există toate condiţiile ca un proces electoral să se poată desfăşura în acelaşi timp cu unul de referendum", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, miercuri, la finalul şedinţei de Executiv.

După cum BIHOREANUL a mai scris, primarul Ilie Bolojan a făcut diligenţe pentru modificarea acestei legi având în vedere decizia BEC conform căreia legislaţia în vigoare permite doar organizarea unui referendum de interes naţional simultan cu orice formă de alegeri.

"Am solicitat pe 27 aprilie Guvernului României promovarea unei ordonanţe de urgenţă, întrucât prin interzicerea organizării unui referendum autorităţilor locale li se încalcă autonomia locală", a declarat primarul în şedinţa de Consiliu Local de marţi, în care s-a şi votat calendarul referendumului privind Oradea Mare, în speranţa unei decizii favorabile a Guvernului.

Organizarea simultană a alegerilor locale şi a referendumului a fost contesată îndeosebi de PSD, care consideră că subiectul consultării populare distorsionează mesajele campania electorală şi va fi folosit în avantajul său de Ilie Bolojan.