Duminică, mii de localnici din comuna Popeşti au sărbătorit, în avans, Crăciunul, la un veritabil maraton de colinde şi obiceiuri de iarnă. Toţi cei prezenţi au putut, astfel, să se convingă că, după cum UNESCO a recunoscut, colindul românesc este un adevărat brand.

La ora anunţată de organizatori, 15, în curtea Primăriei comunei şi pe străzile învecinate s-au adunat oameni de pe toată Valea Bistrei. Deschiderea oficială a fost făcută de un sobor de preoţi, surprinzător toţi tineri, care au fost foarte operativi şi au punctat delicat evenimentul, dând startul unui obicei vechi, de când curge Bistra prin aceste ţinuturi: colindul şi Viflaemul. Deschiderea oficială a fost făcută de primarul Dorin Curtean şi de viceprimarul Popeştilor, care au şi mulţumit sponsorilor care au contribuit la realizarea acestui eveniment.

Peste 1.500 de pachete cu dulciuri şi citrice a împărţit Moş Crăciun şi ajutoarele sale copiilor din comuna Popeşti, în timp ce cei mai mari au primit un pahar de vin fiert ori de ceai. Iar apoi, toţi spectatorii au primit în dar un spectacol susţinut de numeroşi artişti, unii pentru prima oară pe valea Bistrei, iar alţii simpli colindători ai satelor apărţinătoare comunei.

Pe scenă au evoluat Simona Pătălău din Vărzari, Ansamblul Prietenia din Popeşti, care a realizat cu mult talent sceneta Steaua, copiii clasei I Popeşti, colindătoarea Hercuţ Maria, Ansamblul Datelinka, Ansamblul Şcolii Ajutătoare Popeşti, Ansamblul Şcolii Gimnaziale nr. 2 Voivozi, Fundaţia Copiii Dragostei şi corul Şcolii Gimnaziale din Cuzap.

Multe aplauze a primit şi îndrăgita solistă de muzică populară, localnica Antonela Ferche Buţiu, care a colindat câteva colinzi din repertoriul locului, acompaniată la vioară de soţul său, experimentatul şi cunoscutul viorist Liviu Buţiu. Colinzi vechi de pe valea Bistrei a cântat şi Ileana Molnar, completată apoi de îndrăgita Romina Hemes, corul de copii de la Şcoala Primară Varviz, Alexandra Sălăjan. Satul Cuzap a fost reprezentat de Ansamblul Palisada, în program cu colinzi tradiţionale, şi cu o scenetă a Viflaemului, toate coordonate de preotul locului, Constantin Petru Filip.

Pe scena din Popeşti au mai evoluat Ansamblul Liceului Tehnologic nr. 1 Popeşti, Florica Cheregi, Ansamblul slovac Lipka, Feciroii satului Voivozi cu obiceiuri de Crăciun.

Un grup de colindători condus de Claudiu Borza a organizat un moment deosebit, numit "Cu colindul la prieteni", care le-a inclus şi pe îndrăgitele cântăreţe Paula Lezeu, Sonia Burtic, Monica Blaga şi Sânziana Toader.

Nemaivăzut prin părţile locului, aclamatul solist a melosului bănăţean, Puiu Codreanu, cu deosebit respect şi plin de emoţie a oferit un recital demn de toată lauda. Momentele transpuse scenic au arătatea profesionalismul şi priceperea unui artist înzestrat cu o voce şi o prezenţă scenică de admirat. Finalul recitalului lui Puiu Codreanu a fost alături de grupul folcloric condus de Claudiu Borza, care au oferit un tablou de o deosebită ţinută artistică.

Spre bucuria spectatorilor, vremea a ţinut cu ei: nu a fost frig la Popeşti, iar stropii de ploaie căzuţi nu au reuşit să împrăştie cele câteva mii de spectatori. Totuşi, tuturor le-ar fi prins bine dacă ar fi putut folosi casa de cultură a comunei Popeşti, aflată în ruină şi nefolosită de mai bine de 20 de ani.

Spectacolul-maraton de 7 ore a fost închis cu un foc de artificii.

Viorel Orbai