Înaintea sărbătorilor de iarnă, locuitorii comunei Popeşti au primit cadou un spectacol complet de muzică, dansuri şi colinde. Evenimentul a avut loc duminică după amiază în curtea Primăriei din Popeşti, startul acestuia fiind dat de primarul Dorin Curtean.

Seara colindelor a început cu o slujbă oficiată de preoţi ortodocşi, urmată de recitaluri de colinde, cântece şi dansuri populare, precum şi scenete care au ca temă naşterea pruncului Iisus, jucate în limbile română, slovacă şi maghiară.

Duminică, 21 decembrie 2014, începând cu orele 14, pe scena din curtea Primăriei comunei Popeşti în prezenţa unui sobor de preoţi ai localităţilor aparţinătoare, primarul Dorin Curtean a dat startul serbării colindelor. La realizarea evenimentului şi-au adus aportul toate confesiunile din Popeşti, cea ortodoxă, romano-catolică, baptistă, reformată şi penticostală.

Primele care au intrat pe scenă au fost Violeta Puşcaş, Denisa Silaghi, Iulia Kovacs, Simina Pătălău, Bianca Silaghi, Alexandra Sălăjan, Maria Baciu-Borz, care au interpretat colinde şi cântece tradiţionale. Ele au fost urmate de Ansamblul Palisada din Cuzap, Corul Bisericii Baptiste Popeşti, dar şi slovacii Ansamblului Lipka din Budoi cu sceneta "Dorota". Totodată, în faţa audienţei numeroase, au cântat şi copiii de la Centrul "Prietenia" din Popeşti, condus de prof. Monica Filip.

Seria recitalurilor cu muzică populară a fost deschisă de Maria Varga, Maria Hercuţ şi Ileana Moisa, din satul Bistra, urmate de Ansamblul Datelinka, cu dansuri populare slovăceşti. Apoi, în Seara Colindelor au cântat şi Antoanela Ferche-Buţiu, amfitrioana întregului eveniment, Florica Ruja împreună cu Emanoil Polac şi Romina Nemeş, care au interpretat cântece populare şi colinde din lada de zestre bihoreană. De asemenea, în faţa locuitorilor comunei au cântat şi Paula Lezeu şi Claudiu Borza.

"Încălziţi" de ritmurile populare, spectatorii i-au primit cu aplauze puternice pe invitaţii de onoare ai evenimentului Mirabela Dauer şi Raoul, care au dat un recital de muzică uşoară.

Seara colindelor a cuprins şi o vizită surpriză din partea lui Moş Crăciun, însoţit de mai multe Crăciuniţe, care a cadorisit toţi cei circa 1.200 de copii ai comunei, precum şi alţi invitaţi. La eveniment s-au consumat circa 400 de litri de vin fiert şi peste 1.000 litri de ceai cald. În total, organizarea acestuia a costat circa 30.000 de lei, bani adunaţi din sponsorizări.

La final, un bătrân din Voievozi a făcut o urare tradiţională de Anul Nou, numită "Alduitu' fetei şi mulţumita banilor", iar spectatorii au urmărit un spectacol cu focuri de artificii.

Viorel Orbai