Centrul de Cultură al Judeţului Bihor împreună cu Consiliul Judeţean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, C.A.R.P.O. şi Societatea Cultural-Patriotică "Avram Iancu" Oradea au organizat duminică, 23 Iunie 2024, Concertul Folcloric Bicentenar "Avram Iancu" la care au participat peste 7.000 de bihoreni.
Concertul aniversar, organizat pentru a celebra 200 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, a oferit o seară plină de emoţie şi semnificaţie istorică. Momentele artistice au fost minuţios alese pentru a reflecta valorile şi idealurile pentru care Avram Iancu a luptat, iar atmosfera a fost încărcată de respect şi admiraţie faţă de moştenirea lăsată de acesta. Prestaţia artiştilor a reuşit să redea cu măiestrie spiritul şi dedicarea care l-au caracterizat pe Avram Iancu, oferind o experienţă culturală de neuitat.
Concertul a debutat cu un moment solemn prin prezenţa unei tulnicărese în Turnul Primăriei Oradea, de unde a răsunat în mod simbolic Tulnicul lui Avram Iancu, transmiţând semnale celorlalte tulnicărese aflate pe scena din Piaţa Unirii, totul în sunet de toacă urmat de un recitativ al lui Cristian Strugar, menit să introducă spectatorii în emoţia concertului. Apogeul acestui moment a fost unirea tulnicelor într-un singur punct, fiecare reprezentând câte o regiune istorică a ţării. Imediat, în faţa miilor de spectatori, şi-au făcut apariţia 10 soldaţi paşoptişti, cu drapelul ţării.
Veta Biriş a deschis lista invitaţilor, urmată de Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean şi Ciprian Roman, Mirela Mănescu, Taraful de la Vaţa, Antonela Ferche-Buţiu, Ana Almăşana Ciontea, Marius Ciprian Pop, care a şi prezentat întregul eveniment, Florica Zaha, Sava Negrean Brudaşcu şi nu în ultimul rând, Nicolae Furdui Iancu.
Conceptul acestui concert aparţine managerului Centrului de Cultura al Judeţului Bihor, care s-a aflat pe scenă în dublă ipostază, acesta fiind şi dirijorul orchestrei "Rapsodia Bihoreană", care a asigurat acompaniamentul întregului spectacol la un nivel artistic de excepţie. Tot orchestra "Rapsodia Bihoreană" a susţinut o impresionantă suită de orchestră din Ardeal.
"Ne-am dorit să oferim orădenilor o sărbătoare dedicată lui Avram Iancu şi, totodată, să trăim şi să simţim cu toţii româneşte, într-o seară închinată istoriei poporului român, chiar în inima oraşului. Cred că această seară a fost o mare sărbătoare, având în vedere prezenţa numeroasă a spectatorilor care şi-au manifestat profund simţirea şi trăirea românească. A fost o onoare să îi avem pe scenă pe unii dintre cei mai reprezentativi artişti ai cântecului popular românesc, rezultând un regal folcloric deosebit", a declarat managerul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, dl. prof. Liviu Buţiu.
Publicul prezent la eveniment a demonstrat o receptivitate remarcabilă. Spectatorii au fost profund impresionaţi de fiecare moment muzical, răspunzând cu aplauze entuziaste care au răsunat în întreaga piaţă, confirmând faptul că folclorul este în continuare apreciat şi iubit. Energia şi entuziasmul din partea publicului au creat o conexiune specială cu artiştii, amplificând emoţiile şi intensitatea fiecărui moment.
În încheiere evenimentului, toţi artiştii împreună cu publicul au cântat "Marşul lui Iancu". Un ultim semnal din tulnice şi soldaţii paşoptişti cu torţe în mână, au fost momentele care au închis evenimentul.
Spectacolul va fi transmis integral pe HORA TV în data de 30 Iunie, la ora 13:00 şi în reluare, pe 2 Iulie 2024 , la ora 20:00.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Societatea Cultural-Patriotică "Avram Iancu" Oradea.
Visit Oradea,
25 iunie 2024