După un schimb de replici prin intermediul presei, Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta au ajuns astăzi la concluzia că soluţia momentului pentru aplanarea tensiunilor din PSD este demisia din partid a celui dintâi.

"Am fost chemat de domnul Ponta la biroul dânsului. Am avut o discuţie serioasă despre evenimentele politice din ultima perioadă. (..) Mi-a spus că declaraţiile pe care le-am dat sunt corecte, dar că nu pot să am iniţiative personale nediscutate cu colegii de partid. Am înţeles punctul său de vedere şi am hotărât să demisionez din PSD", a anunţat Ghiţă, printr-un comunicat de presă, că pleacă din PSD, la nici o zi după ce îi ceruse retragerea lui Ion Iliescu.

La plecare, deputatul a transmis partidului că va rămâne în afara lui "cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate".

Ghiţă a fost, în ultimele ore, ţinta criticilor constante ale lui Marian Vanghelie care a susţinut şi astăzi, într-un interviu acordat "Adevărul LIVE" că Legea amnistiei ar fi fost gândită de PSD pentru acesta şi nu pentru primarii care au dosare în instanţă. "El (Victor Ponta, n.red.) a vrut să îl salveze pe Ghiţă. Ghiţă are un dosar penal de vreo 10 ani, care este la final, se judecă. Cel cu motorină, cu TVA", a acuzat Vanghelie.

Sebastian Ghiţă nu s-a retras însă din PSD înainte de a face publică varianta sa în legătură cu tensiunile pe care le-ar fi trezit Mircea Geoană şi, implicit, cu motivul pentru care a fost ieri exclus. Apropiatul lui Victor Ponta a invocat o tentativă de şantaj a lui Geoană la adresa premierului, chiar prin intermediul său. "Geoană a vrut să-l şantajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de externe. M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numeşte ministru de externe, atunci va fi război în PSD", relatează Ghiţă în comunicatul prin care îşi oficilaizează demisia.

Cu câteva ore înainte, Ponta s-a arătat "deranjat" că Ghiţă a ieşit la RTV să facă ordine în PSD, infirmând că ar fi de aceeaşi părere ca şi acesta. "Nu, nu. Staţi un pic. Nu se pune problema aşa", a parat liderul PSD varianta retragerii forţate a lui Ion Iliescu din partid.

În privinţa lui Ghiţă, Ponta a venit cu un avertisment, lansându-l însă cu formula de adresare pe care o folosesc apropiaţii acestuia - "Sebi". "Cred că a greşit. Cred că trebuie să înţeleagă că o organizaţie merge după alte reguli, nu doar după cea a lupului singuratic. Şi în privinţa lui, poate nu înţelege că sunt alţi colegi care spun poate trebuie să ne despărţim şi de Sebi Ghiţă. Dacă nu înţelege ideea de echipă, dacă tot timpul o ia înaintea plutonului, va pierde echipa. Dacă poate să ducă pe toată lumea în ritmul lui, atunci să fie el liderul", s-a arătat ironic Ponta.