Consilierul judeţean al PNL, Sebastian Lascu, a susţinut, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a insistat pe necesitatea amenajării unor module cu duşuri şi toalete în cele mai populare zone de camping din Bihor, anume Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu Crişului.
Totodată, Lascu a afirmat că proiectul depus de el la CJ Bihor încă din luna noiembrie a anului trecut trebuia să fie pus pe ordinea de zi şi, astfel, supus votului.
Se poate!
În conferinţa de presă susţinută la sediul PNL Bihor, Sebastian Lascu a combătut argumentele reprezentanţilor CJ Bihor, care au susţinut că proiectul nu poate fi pus în practică.
Concret, Lascu a amintit că cele trei zone au anual câte 30.000 de vizitatori şi că merită investit în crearea condiţiilor pentru turişti. De asemenea, consilierul PNL a susţinut că primăriile din comunele respective nu au bugetele necesare pentru a investi în module cu duşuri şi toalete, absolut necesare în acele zone. "Asta e realitatea românească. Unii nu şi-au terminat canalizarea", a spus acesta.
În plus, acesta a arătat că CJ Bihor a găsit modalităţi să investească în zone în care nu are terenuri. "Pentru proiectul pe sănătate, a luat cu drept de superficie, un teren al Parohiei Greco-Catolice în Stâna de Vale", a exemplificat Lascu.
Să fie pe ordinea de zi…
În cadrul intervenţiei sale, Sebastian Lascu a subliniat că preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, nu avea niciun drept ca "de la sine putere" să considere proiectul "Igiena peisajului" nelegal şi să-l respingă printr-o scrisoare transmisă celui care l-a propus.
Din contră, a susţinut liberalul, potrivit Legii 215 (Legea Administraţiei Publice Locale), proiectul trebuia preluat de aparatul de specialitate al CJ Bihor, care trebuia să întocmească rapoarte de specialitate pe marginea acestuia şi apoi trebuia introdus pe ordinea de zi pentru a fi aprobat sau respins de consilierii judeţeni. "Au fost chiar şi situaţii în Consiliul Judeţean când pe ordinea de zi au ajuns şi proiecte care nu au avut avizul de legalitate al Secretarului judeţului", a spus Lascu.
Drept urmare, iniţiatorul proiectului "Igiena peisajului" i-a cerut public şefului CJ Bihor să respecte legea şi să pună proiectul pe ordinea de zi.
Szabó, demisia!
În aceeaşi conferinţă, Lascu a cerut demisia preşedintelui Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Szabó József, care mai deţine şi funcţia de administrator public al judeţului.
Ieşirea lui Lascu a fost motivată de un articol publicat pe "agenţia de ştiri" a judeţului, News Bihor, finanţată din bani publici. Sub titlul "Dezinformarea publicului: Principalul obiect de activitate pentru un consilier judeţean PNL !?", Szabó József îi transmite o scrisoare deschisă lui Sebastian Lascu în care îl acuză pe Lascu că transmite informaţii eronate pe marginea proiectului şi, pe deasupra, vorbeşte despre faptul că PNL-istul are o afacere în zona Şuncuiuş.
Totodată, Szabó aduce în discuţie şi factorul politic, sugerând că proiectul e unul dedicat PNL. "De ce nu spuneţi că propunerea ne obligă să cumpărăm cele trei containere pentru trei primării conduse, bineînţeles absolut întâmplător, de PNL. Ba mai mult, ne-aţi şi indicat o firmă de containere din Aleşd (sic!). Şi aici întâmplarea face că furnizorul este tot un apropiat al PNL-ului", a scris preşedintele AMD Bihor în "scrisoarea deschisă" adresată lui Lascu.
În acest context, Sebastian Lascu a precizat că nu are nicio legătură cu firma despre care vorbeşte Szabó, ci doar a dat un exemplu de posibil model de container.
În schimb, Sebastian Lascu s-a întrebat "cum se întâmplă ca între plăţile făcute de AMD Bihor se numără şi o firmă deţinută de colegul de partid al lui Szabó, Debreczeni Sándor, adică Festinus SRL?". Consilierul liberal a amintit că a citit în presă că firma a devenit abonată la Consiliul Judeţean Bihor.
BIHOREANUL a scris, anul trecut, că Festinus SRL este o nouă firmă intrată în graţiile CJ, livrând pe bani publici căni personalizate, tipărituri şi broşuri. De asemenea, a primit bani să organizeze Festum Varadinum.
Cereri în van
De altfel, el a acuzat că Szabó este un "tovarăş" care face "poliţie politică" deşi fişa postului îi interzice acest lucru şi atrage atenţia asupra faptului că News Bihor - o agenţie finanţată din bani publici - este transformată, în acest context, într-o armă politică.
În aceeaşi conferinţă de presă, consilierul judeţean le-a prezentat jurnaliştilor solicitarea de informaţii transmise CJ Bihor în legătură cu bugetul, plăţile şi angajaţii Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP), în subordinea căreia funcţionează agenţia News Bihor.
De asemenea, printr-o altă solicitare, el a cerut informaţii despre bugetul, cheltuielile şi contractele Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor pe anul 2017.
"Informaţiile acestea ar trebui să fie publice. Chiar dacă am specificat în cereri că am nevoie de aceste informaţii în calitate de consilier judeţean înainte de a vota bugetul pe anul acesta şi am dat răgaz de o săptămână pentru răspuns, două circa două săptămâni nu am primit nimic", a arătat Lascu.