Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au determinat autoritățile să aplice, în premieră pentru această vară, inclusiv în Bihor, măsuri de restricționare a apei. Potrivit unui comunicat transmis marți de ABA Crișuri, instituția aplică așa-numitul plan de secetă (Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare), menit să prevină situații critice în asigurarea cerinţei de apă a populaţiei.

Mai multe ferme, amenajări piscicole și păstrăvării din bazinul Crișurilor au acum debitele reduse de către ABA Crișuri. În județul Bihor, sunt afectate stația de potabilizare din localitatea Suplacu de Barcău, respectiv o livadă și o fermă legumicolă din localitatea Chișlaz. Mai multe restricții sunt în județul Sălaj (amenajare piscicolă din localitatea Ip, păstrăvărie din localitatea Tusa, microfermă din localitatea Valcăul de Jos), iar măsuri similare s-au aplicat și pentru alimentarea cu apă din localitatea Brad-Crișcior, jud. Hunedoara.

Potrivit Ancăi Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, aceste măsuri înseamnă că la respectivele ferme și stații, debitul de apă asigurat de ABA este redus, astfel încât cursul de apă să fie cât mai puțin afectat. „Pentru fiecare utilizator în parte se aplică restricția în funcție de gravitate. Pe Barcău și pe Crișul Alb se restricționează volumul de apă pe care consumatorii respectivi îl pot folosi, stabilindu-se pentru fiecare în parte cantitatea”, a declarat Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Totodată, în Bihor sunt mai multe localități unde operatorii restricționează și furnizarea apei către populație, de regulă pe timpul nopții. Potrivit ABA, în această situație sunt orașul Săcueni și comunele Tarcea și Remetea. În spațiul hidrografic al Crișurilor, măsuri similare sunt în comuna Bocsig (județul Arad) și comuna Buceș (jud. Hunedoara).

Îngrijorător este și că 16 stații hidrometrice sunt „pe sec”. Potrivit ABA Crișuri, fenomenul s-a înregistrat în Bihor la stațiile de pe râul Topa din Vârciorog, Valea Nouă din Husasău de Tinca, Valea Chijic din satul Copăcecl, Tășad din Oșorhei și Valea Fânațelor din Sărsig. Celelalte stații unde cursurile de apă au secat sunt în județele Arad și Satu Mare.

Singura veste bună este că lacurile de acumulare din Bihor sunt pline mai mult de jumătate. „În prezent, în bazinul hidrografic Crișuri, coeficientul de umplere în principalele acumulări se prezintă astfel: Drăgan (jud. Cluj) 72,5%, Lugașu (jud. Bihor) 95%, Tileagd (jud. Bihor) 70,6%, Săcuieu (jud. Cluj) 71,4%, Suplacu de Barcău (jud. Bihor) 69,5% și Tauț  (jud. Arad) 49%”, a transmis ABA Crișuri.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut un apel la responsabilitate socială și le cere cetățenilor să folosească rațional resursele de apă și să le economisească pe cât posibil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!